SEO Teknikleri İle Trafiğinizi Artırın

SEO Teknikleri İle Trafiğinizi Artırın

SEO teknikleri konusunda dijital platformlarda arama motorları tarafından çok sık değişiklikler ve güncellemelerin yapıldığını biliyoruz. İçerik çalışmalarımızın planlamasını yaparken tüm bu detayları biliyor ve SEO teknikleri açısından gündemi takip ediyor ve tabii uyguluyor olmamız önemlidir. Web sitesi için kaliteli, bilgi veren ve fayda sağlayan içerik oluşturmak, site içi ve site dışı kaliteli linkleme yapmak ve özellikle anahtar kelime araştırması yaparak çalışmalarımızı planlamamız gerekir. Bunlar sadece SEO projesinin girişi olarak da düşünülebilir.  Tüm bu çalışmaların yanı sıra artık göz önünde bulundurmamız gereken bir de Mobil taraf var. Google, Mobil öncelikli dizinle kullanıcılardan elde ettiği verileri farklı şekilde değerlendirmeye başladı ve tabii bu değerlendirme geleceğe yönelik SEO çalışmalarında daha etkili olmaya başladı. Kısacası mobil düşünülmeden SEO yapılması pek de mümkün olmayacak. Google tarafından gerçekleştirilen algoritma güncellemelerine uyum sağlamak için mutlaka bilmemiz ve uygulamamız gereken SEO teknikleri konusunda bilgi sahibi olmalıyız. Güncellemelerin nasıl olacağı, neleri etkileyeceği ve mevcut sitelerde neler olacağını değerlendirebilmeliyiz. Çünkü ancak bu tekniklerden en verimli şekilde faydalanarak, alanımızda rekabet edebiliriz. Şimdi kısaca SEO teknikleri adımlarını inceleyelim. 

Site İçi Linkleme

Site içi linkleme web sitemizde bulunan içeriklerin kalite puanını arttıracak ve SEO performansına destek olacak bir SEO tekniğidir. Kaliteli içerik olmadan SEO için site içi linklemenin de anlamı olmaz. Kaliteli içeriklerle hem arama motorlarının hem de siteye gelen ziyaretçilerin beklentileri karşılanır. Tabii web sitesinin içinde içeriklerin birbirleri arasında inşa edilecek iç linkleme ile başarı oranını arttır, çünkü site içi trafik artar. Ziyaretçiler sayfalar arasında gezinebilir, farklı içerikleri okuyabilir ve bu sayede site içinde kalma süresi de artar, siteden çıkma oranı da düşer.  Yine her SEO tekniği çalışması yapılırken unutmamamız gereken detay, SEO tekniğinin abartılmadan yapılmasıdır. 

1.Site Hızı

Site hızı, SEO çalışmalarında Google açısından önemli bir değerlendirmedir ve mutlaka gözden geçirilmelidir. Özellikle Mobil hız son yıllarda çok daha fazla önem kazanmıştır ve kullanıcı deneyimini de çok fazla etkilemektedir. Google PageSpeed Insights aracını kullanarak, burada yer alan verilerden bir öngörü çıkartabilirsiniz. Yapılan araştırmalarda site hızının yavaş olması kullanıcıların siteye hiç göz atmadan hemen kapattığı tespit edilmiştir. Özellikle e-ticaret rekabetinin tam ortasında bu tip bir sorunun sizi nasıl gerilerde bırakacağını hayal edebilirsiniz. Bu durum sadece e-ticaret sitelerinde değil, bilgi veren farklı web siteleri için de farklı değildir. Özenerek hazırlanan, kaliteli içerikler oluşturduğunuz web sitenize gelen kullanıcıların, sitenizin yavaş olmasından dolayı koşarak kaçmasına engel olmalısınız.  Bu durumun nerden kaynaklandığını mutlaka belirlemelisiniz. Hosting hizmetiniz, sitenizde bulunan görsellerin boyutları, sosyal medya butonları, temadan kaynaklanan sorunları tek tek araştırın ve kaynağından bu sorunu çözmeye çalışın. Çünkü kimse yüklenmeyen bir sitenin karşısında saniyelerce beklemez.

2.Barnacle SEO

Barnacle SEO stratejisi, rekabet sağlayabileceğiniz anahtar kelimeler üzerinden markanızın, ürün ya da hizmetlerinizin bilinirliğini arttırmak için, sizden daha üst seviyede olan web sitelerinden backlink almaktır. Bu şekilde hedeflediğiniz arama sonucu yükselme durumuna ulaşabilir, sitenizin sıralama potansiyelini geliştirebilirsiniz. Hem anahtar kelime hem de backlink değerlerine dayalı bu strateji konusunda tecrübe edinmeniz gerekir.  Klasik SEO teknikleri için sitenizin optimizasyonu ön plandayken, Barnacle SEO’da odak nokta belirleyeceğiniz rakip sitelerin başarısıdır. Klasik SEO stratejilerinde düşük rekabet hacmi olan anahtar kelimeler değerlendirilirken, Barnacle SEO stratejisinde rekabetin çok yüksek olduğu anahtar kelimeler üzerine çalışılabilir.

3.İçerik Optimizasyonu

İçerik optimizasyonu kullanıcı deneyimi açısından SEO için çok değerlidir. Çoğu SEO ile uğraşan kişiler bu konuyu göz ardı eder ama çok önemli katkıyı da böylece kaybeder. İçerik planlamasının bile SEO göz önünde bulundurularak abartmadan yapılması gerekir. İçerikleri optimize ederken sadece yazılı metinleri düşünmeyin. İçerikte bulunan görseller, bağlantılar, sayfada yer alan diğer öğeler ve kullanıcının gözle görebildiği her şey, kullanıcının sitenizde aradığını bulabilmesi ve sitede daha fazla zaman kalması üzerine kurgulanmalıdır. Ayrıca içeriklerinizin mobil ile de uyumlu şekilde yayına çıktığından emin olmalısınız. 

4.Title Optimizasyonu

SEO çalışmalarında yine çok dikkat edilmesi gereken bir konu da içerik başlıklarıdır. Okuyucunun web sitesine gelmesini sağlayan önemli optimizasyondur. Arama motorlarında daha yüksek sıralara çıkmak için sayfa başlıkları optimize edilmelidir.  Title optimizasyonu, arama motorlarının sayfanızın yapılan bir aramada konuyla alakalı olup olmadığını belirlemek için kullandığı önemli bir değerdir.  Başlık etiketleri arama motorlarının sitenizi nasıl okuyacağına karar vermesi için önemlidir. Sayfa başlığını belirten de HTML öğeleridir. HTML kodunda, <title> ve </title> etiketleri arasındaki <head> bölümünde görünürler. Bu bölümde yazacağınız başlıklar ile okuyucuyu çekebilir ve arama motorlarını da etkileyebilirsiniz. Page title optimizasyonu yaparken dikkat etmeniz gereken bazı adımlar:
  • Başlıkta anahtar kelime olmalı, hatta başlık anahtar kelime ile başlamalı
  • Başlık 55-60 kelimeden fazla olmamalı
  • Orijinal ve yeni başlıklar seçin
  • İçeriğinizle ilgili anahtar kelimeyi kullanın
  • Marka adınızı kullanın

5.Kullanıcı Deneyimi

SEO için kullanıcı deneyimi (User Experience) yani kısaca  UX, kullanıcıların web sitenizde gezerken yaşadıklarını deneyimdir. Özellikle teknolojik gelişmeler, kullanıcı alışkanlıklarını artık çok daha verimli şekilde ölçerek veri elde etmemizi sağlamaktadır. UX, web sitenizde en kullanışlı ve verimli içerikle donatılmış bir tasarımla ve etkileşim arttıracak detayların kullanılması ile yayına çıkmaktır. Web sitenizde kullanıcı deneyimi için şu sorulara yanıt verin; Yani kullanıcı ihtiyacı olan bilgileri bulabildi mi? Kullanıcının ihtiyacı olan yönlendirmeler doğru şekilde mi kurgulanmış? Tasarım kullanıcı deneyimine uygun bir halde mi? Site kullanıcının ihtiyaçlarına uygun olduğu için kullanıcıyı tekrar geri getirebiliyor mu?   Bu sorulara vereceğiniz cevaplar aslında kullanıcı deneyimi için verileri size getirecek. Web sitesinin;
  • Kullanılabilir olması
  • Fayda sağlaması
  • Kolay bir arayüze sahip olması
  • İçerik stratejisi olması
  • Ölçümlenmesi ile elde edilen verilerle kullanıcı deneyimini düzenli olarak geliştirebilir ve SEO teknikleri açısından da önemli bir destek sağlayabilirsiniz.

6.Backlink

Backlink(geri bağlantı), bir sitedeki sayfadan başka bir sitedeki sayfaya giden linklerdir. Web sitenizin arama motorlarından aldığı trafiği artırmak için sitenizin dışında kurgulamanız gereken en önemli SEO faktörlerinden biridir. Web sitemizde bulunan sayfalar için ücretli / ücretsiz olarak aldığımız bağlantılar olan geri bağlantılar öncelikle sitenizle ilgili, kaliteli ve kalıcı olmalıdır.  Peki backlink web sitenize ne sağlar?
  • Güvenilirlik: Değerli sitelerden gelen linklerle Google için güven sağlarsınız. 
  • Popülerlik: Ne kadar çok ‘’kaliteli’’ backlink alabilirseniz, siteniz bilgi sağlayan verimli popüler bir site olarak değerlendirilir.
Backlink alırken çok dikkat etmelisiniz ve kalitesiz, içi boş yabancı sitelerden olmamasına özen göstermelisiniz. Çünkü bu tip backlinler sitenize yarar değil, zarar verir. Google açısından da güvenilirliğinizi kaybedersiniz. Bunları yeniden yerine oturtmak ise maliyet ve vakit kaybı yaratır. Backlink nedir ve nasıl alınır konusu hakkında bilgi almak için https://yunuskorkmaz.com/backlink-nedir-nasil-alinir/ içeriğini okuyabilirsiniz.

7.Google Search Console Kullanımı

Google Search Console kullanımı SEO teknikleri açısından önemli veriler elde etmenizi sağlar. Özellikle aşağıdaki özellikleri kullanmayı öğrenmelisiniz:
  • URL İnceleme: Google Search Console verileri arasında URL’ kontrolü önemlidir. Buradan gerçek zamanlı verileri elde edebilirsiniz.  Google’ın tespit ettiği sorunları bulabilir ve çözmek için önerilere ulaşabilirsiniz.
  • Kapsam Raporu: Bu rapor web sitenizdeki tüm URL’leri hatalı, geçerli, uyarıyla geçerli ve kapsam dışı olmak üzere dört ayrı kategoriye böler. Buralardaki sorunları tespit etmenizi sağlar ve çözmeniz için uyarır.
  • Performans Raporu: Bu özellik ile web sitenizin performansını ölçebilirsiniz.
  • Rapor Filtreleri: Bu araçta bulunan raporları farklı niteliklere göre ayrıştırabilir ve filtreler yoluyla yeni raporlar çıkartabilirsiniz. 
Search Console kullanımı hakkında bilgi almak için https://rayzerdigital.com/google-search-console-nedir-nasil-kullanilir/ içeriğimizi okuyabilirsiniz.

8.Semantik SEO

Semantik SEO, süreki olarak anahtar kelimeler üzerinde odaklanarak değil, yazdığınız konuyu daha iyi anlatarak optimize edilmiş içerik yazma şeklidir. Semantik yani Anlamsal SEO, arama motorlarına belirli bir arama sorgusuna net şekilde cevap verebilecek anlamsal olarak da alakalı içerikler sağlamayı amaçlar. Bu şekilde bir web sitesinin trafiğini iyileştirmeye yönelik uygulanan bir SEO tekniğidir.  Semantik SEO, diğer SEO tekniklerine göre konu bütünlüğünü ve anlamı birlikte hedefler. Konu bütünlüğü, kullanıcılarının aradıklarını daha kolay bulmasını sağlarken Semantik yazım ve Semantik SEO kullanan web sitelerinin bu aramalarda daha fazla ön plana çıkmasını sağlar. Semantik SEO için içeriğinizde şunları ele alın:
  • Konu bütünlüğünü ve tüm detayları hedefleyin.
  • Konu ile ilgili tüm soruları başlık yapın ve yanıtlayın.
  • Doğal ve anlaşılır bir dille yazın.
  • Uzun cümleler, bitmeyen paragraflardan kaçının.
  • Görsel ve video da kullanın.
Related Posts