Site İçi Optimizasyon Rehberi

Site İçi Optimizasyon Rehberi

SEO çalışmaları, internet sitelerinin arama motorlarında görünür kılınmasını sağlar. Bir site ne kadar iyi bir seo çalışması yapılırsa arama motorlarında üst sıralarda gözükür ve trafik alır. Google gibi büyük arama motorları, ancak kullanıcı yararlı olan siteleri ilk sıralarla listeler. SEO çalışması iki aşamada oluşur. Bu aşamaları site içi optimizasyon ve site dışı optimizasyondur. Site içi optimizasyon, internet sitesinin kendi içindeki düzenlemeleri içermektedir. Bunlar sitedeki içerikleri, anahtar kelimeleri, etiketleri, sitenin genel durumunu kapsar. Yapılacak düzenlemelerin seo kurallarına uygun şekilde yapılması esastır. Aksi halde arama motorları kurallara uygun olmayan siteleri alt sıralarda gösterir. Bu site sahipleri için istenmeyen bir durumdur. Site içi düzenlemeler, sitedeki tüm sayfaların düzenlenmesini içermektedir. Sitedeki her bir sayfanın içeriği, içerik uzunluğu, anahtar kelimeleri gibi kriterlerde kontrol edilir. Seo kurallarına uygun olmayanlar optimize edilir. Örneğin sitede yayınlanan bir içerik, çok kısa veya aşırı uzun olabilir. Doğru anahtar kelimeler seçilmemiş olabilir. Yalnızca doğru anahtar kelimeleri seçmek, sizi arama motorlarında üst sıralarda göstermeyecektir. Bu anahtar kelimelerin gereken miktarlarda, doğru yerlerde, doğru şekilde kullanılması da önem taşır. Yapılan bir site içi seo optimizasyon anahtar kelimelerin düzenlenmesini sağlar. Aynı zamanda site URL’si yani sayfa adresinin seoya uyumlu hale getirilmesi, çalışmaların parçasıdır.

İçerik

Sayfa içeriği, site içi optimizasyonun kalbidir. Hem arama motorlarına hem de okuyuculara web sitenizin ve işinizin neyle ilgili olduğunu ve nasıl yardımcı olabileceğini anlatır. Yüksek kaliteli içerik oluşturmanın ilk adımı alakalı anahtar kelimeleri ve konuları seçmektedir. Google’da terimlerini araştırarak, rakiplere bakarak veya anahtar kelime araçlarını kullanabilirsiniz. Aşağıda bahsedeceğim optimizasyonlar ile kullanıcıyı web sayfanıza çekebilirsiniz fakat içeriğiniz yeterli kadar iyi değilse kullanıcı arama sonuç sayfasına geri döner ve sıralamalarınız düşebilir. Eğer ziyaretçi sayfanızda kalırsa da kaliteli içerik sunulmalıdır. İşte içeriğiniz mükemmel yapmak için bir kaç öneri;
  • Klişe olsa da arama motorları için değil, insanlar için içerik yazın
  • En az birkaç yüz kelime yaz
  • İlk paragrafı sayfanın bir özeti yap
  • Hedeflenen anahtar kelimelerinizi metnin başına yerleştirin
  • İçeriğe yalnızca metinle başlayın, ardından diğer biçimleri de eklemekten çekinmeyin
  • Flash afişleri kullanmaktan kaçının
  • Aşırı reklamdan kaçının
  • İçeriği daha dostça yapmak için en az bir resim ekleyin (Aşağıda resimler hakkında önemli bilgiler vereceğim.)
  • İç bağlantılar kullanın
  • İnsanlar genellikle sayfayı tarar, bu nedenle yalnızca ana fikri ortaya çıkaran kısa paragraflar yaz
  • Ana anahtar sözcüğü sayfa boyunca yalnızca 2 veya 3 kez kullanın
  • Ana anahtar kelimenin varyasyonlarını ve eş anlamlılarını birkaç kez kullanın
  • Anahtar kelimeleri doldurmayın, ancak anahtar kelimelerin endeksleneceğini ve trafik getireceğini unutmayın
  • En az bir sıralı veya sırasız öğe listesi
  • Grup paragrafı ve önemli anahtar kelimeler içeren alt başlıklar ekleyin
  • Başında bir içindekiler tablosu ekleyin, alt başlıklara bağlantı verin
  • Anahtar kelimeleri ve önemli fikirleri vurgulamak için metni kalın , italik veya altı çizili olarak kullanın
  • İçeriğinizi sayfaya yerleştirmeden önce içeriği yazım hataları ve yazım hataları için kontrol edin
Bill Gates: Content is king

Anahtar Kelime

Anahtar kelimeler birkaç yıl önce olduğundan daha az önemli olsa da, anahtar kelime optimizasyonu bugün hala SEO’nun temel taşıdır. Herhangi bir içerik yazmaya başlamadan önce yazacağınız konuyla ilgili hangi kelimelerin arandığını bilmesiniz. Ayrıca kelimedeki rekabeti ve en çok aranan kelimeler ile daha az rekabete sahip olanlar arasındaki mükemmel dengeyi seçmelisiniz. Kitlenizi ve aradıkları anahtar kelimeleri düşünün ve web sitenizin içeriği bu anahtar kelimelerle oluşturmaya ve optimize etmeye çalışın. Bu araştırmayı yaparken çok sayıda araç kullanabilirsiniz, anca en popüler olanları; Google arama, Google Kelime Planlayıcısı, Google Trends, Keywords Tools io, Ahrefs, Semrush

URL

URL adresi, sayfanın ne hakkında olduğunu olabildiğince açıklamalıdır. Kullanıcılar, arama sonuçlarda web sitenize tıklamayan önce URL adresini görür ve gereksinimlerini karşılayıp karışılmadığını anlayabilmektedir. .com’daki kısım sayfanın en kısa özeti olmalıdır. ( Örn: .com/site-ici-optimizasyon ) Daha önce yapılan bir araştırmadan kısa urllerin arama sonuçlarında daha üst sıralarda olduğu ortaya çıktı. Bizde urllerimizi kısa ve anlamlı hazırlamalıyız.
  • URL uzunluğunu 100 karakterin altında tutun
  • Anahtar kelimeyi dahil edin
  • Sözcükleri alt çizgi (_) yerine kısa çizgi (-) ile ayırın
  • Açıklayıcı olun
  • Anahtar kelime doldurma işleminden kaçının
  • Dinamik parametrelerden kaçının (sortBy, sessionID, lat, lng vb.)
  • Arama potansiyeli olmayan kelimeleri kullanmaktan kaçının (bilgi, etiket, makale vb.)
  • Özel karakterlerden kaçının (Rusça, Çince vb. diller hariç)
URL, sayfanızın en kısa özetidir.

Meta Etiketleri

Site içi SEO çalışmalarının beli de en önemli noktası meta etiketleridir. Bazı meta etiketleri eskisi kadar yüksek faktörlü değildir anca en iyi şekilde yazılır ve kullanılırsa trafiğini arttırır. Meta etiketleri, Google gibi arama motorlarına sayfanız hakkında bilgi vermek için kullanılır. Üst sıralar elde etmek için meta etiketlerinin alaka düzeyi önemlidir. Ayrıca meta etiketleri kullanıcıları etkiler ve tıklama oranınızı arttırır.

Başlık Etiketi (Title)

Sayfalarda birden fazla etiket bulunur fakat bunlardan en önemlisi başlık etiketidir. Başlık, kullanıcıların hem organik sonuçlar hemde ücretli google reklamları için arama motolarında gördükleri ve tarayıcınızdaki her sekmenin başında görülen yerdir. Başlık etiketi, sayfanızın veya yazınızın ne hakkında doluğu hakkında kullanıcılara bilgiler vermektedir. Google belirli sorgularda web sayfalarını sıralarken başlık etiketine ve bunu sayfadaki içeriğin kalanıyla karşılaştırır. HTML’de başlık etiketi şu şekilde görünür; <title> Sayfa İçi SEO Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey </title> Eğer alt yapınız wordpress ile Yoast SEO ve All In SEO eklentileri içinde her sayfaya veya yazıya özel başlık etiketi oluşturmanıza olanak sağlar. Başlık etiketlerinizi açıklayıcı ve kısa tutun. Başlık etiketi arama sonuçlarında 920 pixel yani 70 karakter olarak görünür. En iyi uygulama, başlıklarınızın doğru görünmesini sağlamak için karakter sınırının altında kalmanızı sağlamaktır. Benimde kullanmış olduğum Serp Snippet Generator aracıyla başlık etiketinin karakter sınırını ölçebilir ve arama sonuçlarında nasıl gözükeceğine bakabilirsiniz.
Başlık etiketi, sayfanın en kısa ikinci özetidir.

Meta Açıklamaları (Description)

Meta açıklamalar bir sayfada kullanıcıların neler bulacağız hakkında çeşitli bilgiler verir. Doğrudan bir sıralama faktörü olmasa da iyi yazılmış bir meta açıklamai arama sonuçlarında avantaj ve yüksek tıklama oranı sağlar. HTML’de description şu şekilde gözükür. <title>Web sitenizde SEO çalışması yaparken en önemli adımlardan biri olan Site İçi Optimizasyon hakkında bilmeniz gereken her şeyi içeriğimizde bulabilirsiniz.</title> Google’ın özel olarak yazdığınız meta açıklamayı yok sayarak sayfanızdaki her içeriğin bir kısmını meta description alanında gösteriyor olsa da, sitenizin her sayfasınnın meta açıklamasını doldurmanızı önerilir. Hangi sayfalarda meta açıklama eksik veya hataları olduğunuz kontrol etmenin en kolay yolu Screaming Frog’s SEO Spider kullanmaktadır. Az sayıda sayfanız varsa manul olarak kontrol etmeyi tercih edebilirsiniz. Meta açıklamaları oluştururken en fazla 160 karakter olmasına ve kullanıcıların sayfada ne bulacağını açıkça belirtin. Hedef anahtar kelimenizi bir veya iki defa geçirin. Yan ve eş anlamlara gelecek kelimeleri düşünün. Genellikle bazı eticaret siteleri bu alanda kendi marka adını da geçirir, sizde geçirmeyi tercih edebilirsiniz. Description birçok ziyaretçinin markanızla yaptığı ilk etkileşimdir ve meta açıklamayı organik reklam metnini olarak düşünün olarak yazmanız yarar sağlar. Kullanıcılara, sitenizi neden tıklaması gerektiğini söyleyin. Tıklama oranını arttırmak için bir teklif veya harekete geçirici bir ifade ekleyin.

Alt Başlıklar (Heading)

Sayfanız veya yazınız h1’den h6’ye kadar birden fazla başlık etiketi içermelidir. Yazımızın başlığı h1 etiketi içinde yer almalıdır ve yalnızca bir defa kullanılması önerilmektedir. WordPress gibi sistemlerde çoğu temada bu şekilde ayarlanmıştır. H2, H3, H4, H5 ve H6 etiketlerimizi de yazının alt başlıklarını belirlemek için kullanılır. Alt başlıklarımızda mutlaka hedef veya yan anahtar kelimelere yer verin, anca sayfa başlığınızdan farklı olanları seçin.

Görüntüler

Bazı arama sonuçlarında görseller çıkmaktadır görseller aracılığıyla trafik sağlamak istiyorsanız Görselleri doğru şekilde kullanmalısınız. ve sayfalarımızın SEO performansına da etkisi olmaktadır. Görüntülü sayfalara sahip olmak iyi bir kullanıcı deneyimi olarak kabul edilir. Görüntüleri sayfamıza eklerken bazı şeylere dikkat edilmesi gerekir.
  • İlk resime en önemli anahtar kelimeyi ekleyin
  • İkinci resim için sonrakileri (eşanlamlıları, varyasyonları)
  • Üçüncü resim için uzun kuyruklu anahtar kelimeleri kullanın.
Ayrıca görüntü optimizasyonu aşağıdaki gereksinimleri karşılamalıdır:
  • Dosya adı URL ile yakından eşleşmelidir
  • Dosya adının içindeki anahtar kelimeleri tire (-) ile ayırın.
  • Resim dosya adında sadece küçük harf kullanın.
  • Dosya adında özel karakterler kullanmayın
  • Yüksek kaliteli görüntüler kullandığınızdan emin olun.
  • Doğru çözünürlüğü kullan
  • Resim dosyasının boyutunun olabildiğince küçük olmasına dikkat edin (uygun şekilde gif, png, jpg kullanın)
  • ALT etiketi: görüntü yüklenemediğinde tarayıcı tarafından görüntülenen alternatif metin; meta açıklamasıyla yakından eşleşmelidir
  • TITLE etiketi: görüntünün adı, fareyi görüntünün üzerinde tutarken araç ipucu olarak görünür; sayfanın <title> etiketiyle yakından eşleşmelidir.

İç Bağlantıları

Dahili bağlantıdan bahsetmek, web sitenizdeki diğer yararlı sayfalara dahili olarak bağlama işlemidir. Site içi SEO’nun önemli faktörüdür. Sitenizdeki farklı alakalı sayfalara bağlantı vermek, arama motorlarının her şeyi taramasını kolaylaştırır ve ziyaretçileri daha uzun süre sitenizde tutar ve böylece Google’a sitenizin değerli ve faydalı olduğu sinyalini verir.

Hız

Web sitenizi performansı arama sonuçlarında üst sıralarda yer almanızı için güçlü sinyallerden biridir. Web siteniz için yeni bir tema seçmek üzereyseniz mutlaka hızlı bir tema seçimi yapın veya mevcut bir web sayfanız varsa Google Pagespeed veya GTMetrix aracılığı ile web sitenizi hızını ölçün. Bu araçların verdiği önerilere bakarak web sitenizi optimize edebilirsiniz. Hepimiz web sayfalarında dolaşırken hızlı açılmasını isteriz ve hızlı açılmayan bir web sitesiyle karşılaştığımızda açılmasını beklemeden çıkartır. Eğer web siteniz hızlı açılmıyorsa aynı sizin yaptığınız gibi kullanılarda web sayfanızı terk edecektir.  Kullanıcılar her hangi bir işlem yapmadan web sayfanızdan çıkarsa hemen çıkma oranınıza yükselmektedir. Web sitenizin hızını arttırmak için şunları yapabilirsiniz;
  • HTML küçültmek
  • Resimleri küçültmek
  • Css küçültmek
  • Js küçültmek
  • Hızlı bir hosting kullanmak
  • Temiz kodlanmış ve hafif bir tema tercih etmek
  • Çok fazla eklenti kullanmamak
  • Hız eklentisi kullanmak
Bunlar size çok teknik geliyorsa web sitenizde WordPress alt yapısını kullanıyorsanız Litespeed Cache aracını kullanarak sitenizin hız optimizasyonunu yapabilirsiniz.
Related Posts