SEO Eğitiminde İndirim Fırsatını Kaçırmayın!

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)

İçindekiler

[joli-toc]

SEO Nedir?

SEO (Search Engine Optimization) isminin kısaltılmış halidir. Arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bu kısaltma, internet sitelerinin birinci sayfaya  yükselmesi için yapılan teknik çalışmalar ve içerik oluşturma süreçlerini kapsayan hizmettir. Bu çalışma, internet sitelerinin kurulumundan yayına alınmasına ve sonraki süreçte dikkat edilmesi gereken bir dizi çalışma sistemidir. 

Bu sistem içinde hem teknik hem de içerik anlamında ciddi emek verilmesi gereken bir çalışmalar bütünü yer alır. Çünkü web tasarım süreci ile başlayan internet sitesinin yayına alınmasıyla birlikte tanıtılması ve daha çok kişiye ulaştırılması hedeflenir. Nihai amaç ise her internet sitesinin kendi sektöründe ya da niş alanında sarsılmaz bir otorite elde etmesidir.

SEO Çalışması Neden Gereklidir?

Hala birçok kişi için tam olarak önemi anlaşılamayan ve ne işe yaradığı bilenmeyen SEO çalışması neden internet siteleri için olmazsa olmazdır? Şöyle diyebilirsiniz: “Neden seo yapmalıyım? Ben internet siteme reklam çalışması yaptırarak da öne çıkabilirim!” Doğru! Reklamlar sizi hızlıca öne çıkarırlar. Ancak bütçeniz doğrultusunda ve tabi ki doğru bir strateji ve hedefleme ile öne çıkmanız mümkün olur. Bütçeniz bittiğinde reklamınız da otomatik olarak durur. 

İstenilen anahtar kelimeler ile hedef kitlenin sizlere ulaşmasını kolaylaştırmak için yapılan SEO uygulamaları birçok durumda web site için gereklidir. Bu gereklilikler şöyle sıralanabilir:

  • Arama motoru optimizasyonu olan bir site insanlar tarafından daha kolay şekilde fark edilir.
  • Hedef kitlenizin dışında bulunan kullanıcıların da sizleri fark etmesini sağlar.
  • Bu uygulama sayesinde dijital dünyada daha iyi bir yer edinme imkânı bulabilirsiniz.
  • Rakiplerinizden her zaman bir adım önde olmanızı sağlar.

Tüm bunların yanında SEO çalışmaları ile marka bilinirliğiniz artar ve insanların sizlere güven duymasını sağlar. Google aramalarında ilk sıralarda bulunmak hiçbir zaman bir rastlantı değildir ve bunu da birçok web site sahibi bilmektedir.

Açılımı Search Engine Optimisation olan bu stratejik çalışma ise haftalık ve aylık plan dahilinde uygulanarak sizi internette görünür yapmayı sağlar. Doğru ve istikrarlı bir şekilde yapıldığında yerinizi kalıcı olarak korumanıza yardımcıdır. 

Arama Motoru Nasıl Çalışır?

SEO artık büyük ölçüde Google için yapılan bir çalışmadır. Google nasıl çalışır? Bu sistemi öğrenmek ve ona uygun çalışma yapmak, başarılı sonuçlar almaya yardımcıdır. Google, kullanıcılara en iyi deneyimi sunmak için sürekli güncellenir. İnternet siteleri de bu güncellemelere uygun olarak hareket etmek zorundadır. 

Örneğin bir internet kullanıcısı hangi internet sitesinde daha fazla vakit geçiyor? Hangi içerik türünü daha fazla okuyor? Google yapay zeka botları, bunların tamamını değerlendirerek seo çalışmasını kaliteli içerikle destekleyen internet sitelerini ön plana çıkarıyor. Bu detaya dikkat eden ve kullanıcıları için en iyi deneyimi sunan internet sitesi sahipleri, oyunu kuralına göre oynamayı başarıyor. 

Sonuçta Google, kullanıcısına faydalı bilgi sunan, site içinde aradığını doğrudan bulmasını sağlayacak tasarıma sahip siteleri öne çıkarıyor. Tabi ki burada dikkat ettiği farklı kriterler de mevcut… Örneğin sitenizin link yapısı düzgün mü? Kodlarda herhangi bir hata var mı? Bütün sayfalar birbiriyle bağlantılı mı? Link verilmeyen sayfa var mı? Site modern bir tasarıma sahip mi? Ziyaretçi aradığını kolayca bulabiliyor mu? Bunun gibi site içinde dikkat edilmesi gereken birbirinden önemli konular bulunur. 

Hedef kitle bir linke tıkladığında o bağlantı düzgün ve hızlı bir şekilde açılıyorsa bu, sayfanızın Google SEO skorunu yükseltecek önemli bir özelliktir. İnternette hız ve mobil uyumluluk günümüzde en önemli iki kriterdir. Bu iki kriteri sağlayan internet sitelerinin öne çıkma olasılığı daha yüksektir. 

SEO Nasıl Yapılır?

 

Bir çok kişinin SEO hakkında bilgisi var ancak en çok zorlanan nokta nereden başlamalıyım? Önce hangi işlemi yapmalıyım oluyor.

Aslında ilk yapacağınız şey önce motivasyonunuz ve inancınızı yüksek tutmak olmalıdır. Sıralamanız düştüğünüz ben yapamıyorum, beceremedim gibi dememekle başlıyor işimiz.

Farklı site altyapılarına göre (WordPress vb.) değişse de bazı şeyler aynıdır. Yapacağınız işlemleri bölümlere ayrıldığınız işinizin daha kolay olduğu görebilebilirsiniz.

Site İçi Seo Nedir ve Nasıl Yapılır?

Site içi seo çalışmaları, aslında tam anlamıyla kullanıcı deneyimiyle bağlantılıdır. Site içi optimizasyon çalışmalarının düzgün yapılmış olması, kullanıcıların sizin sitenizde daha fazla zaman geçirmesini sağlar. Gelen ziyaretçiye velinimet gözüyle bakan Google ve diğer arama motorları bu durumda sizi ön plana çıkarmak için daha gönüllü olurlar.

Site içinde yapılan çalışmalar genel olarak: web tasarım, doğru oluşturulmuş kod yapısı, meta açıklama, seo title, konuyla bağlantılı ve optimize edilmiş görseller, özgün ve kaliteli içerik gibi site içinde var olan birçok farklı dinamiği kapsar.

İçerik de bu dinamikler arasında SEO’nun en önemli ayağını oluşturur. İçerik üretmek ile ilgili en önemli konu ise anahtar kelime analizi ve sitenin internetteki konumuna ve anahtar kelimelerin aranma hacmine uygun seçilmesidir. Doğru anahtar kelime seçilmediği takdirde içeriğin ne kadar kaliteli olduğu çok da önemli değildir.

Çünkü bir internet kullanıcısının sitenize gelmesi için internette belli kelimeleri araması gerekir. O kelimeleri hedef kitlenize uygun şekilde seçen ve analiz edebilen bir seo uzmanı ile çalışmak, sitenize olan trafiği arttırmaya yardım edecektir.

Ayrıca internet sitesinin mobil ekranlarda rahat bir görünüme ve kullanıma sahip olması yani mobil optimizasyona sahip olması oldukça önemlidir. Özellikle mobil optimizasyon site içi seo çalışmasında ayrı bir öneme sahiptir. Çünkü bildiğiniz gibi internet kullanıcılarının çoğu interneti cep telefonları aracılığıyla kullanırlar. Mobil cihazların her yerde rahatlıkla kullanılabilmesi, bir eticaret sitesinin ya da bloğun mobil uyumlu olmasını zorunlu hale getirmiştir. Bunu sağlamayan platformların gerilere düşeceği ise aşikardır.

Teknik SEO Analizi 

İlk yapmamız gereken teknik site analizidir. Bunu yapmaktaki amacımız ise sitemizin SEO durumunu, ne tür hataların olduğunu ve nasıl geliştirebileceğimizi bulmaktır. 

Teknik SEO analizi yapmak için bazı araçları kullanabilirsiniz. Bunlar, Screaming Frog, Ahrefs Site Denetimi, Semrush Site Denetimi 

Araçlardan çıkardığınız verileri sitenize uygulamalısınız. 

Anahtar Kelime Analizi 

Hangi kelimeleri hedef olarak alacağımızı tespit ettiğimiz aşamadır. Bu işlemdeki amacımız hangi kelimeleri hedefleyebiliriz? Hedef kitlemiz içeriklerimizi nasıl arıyor gibi sorularına yanıt aramak olacaktır. 

Kullanabileceğiniz araçları; Google keywords planner, Ahrefs, Semrush 

Analiz yaparken arama amacını göz önünde bulundurmalısınız. 

içerik Analizi

İçerik seonun en önemli parçasıdır: Çünkü işinizi ve nişinizi sadece içerikle anlatabilirsiniz. Ne kadar inandırıcı, net, özgün ve doğru ifadelerle oluşturulmuş bir anlatım yaparsanız hedef kitlenizi o kadar inandırabilirsiniz. İnandırıcılığı yüksek içerikler, aynı zamanda hedef kitlenizi sitenizde daha fazla tutmanıza yardımcıdır. Doğru anahtar kelimeler seçtiğinizde bir süre sonra hedef kitlenizin sadık ziyaretçiler haline geldiğini görebilirsiniz. 

Sektörünüze ve yaptığınız işe uygun içerikler hazırladığınızdan ve mümkün olduğunca kapsamlı bilgi verdiğinizden emin olmalısınız. İçerikte kapsamı geniş tuttuğunuzda Google için internet siteniz çok daha değerli bir hale gelecektir. Ancak anahtar kelime dağılımına, birbiriyle bağlantılı alt başlık seçimine dikkat etmelisiniz. Bu şekilde bir konu bütünlüğü sağlamanız mümkündür.

Konuyu bir bütün olarak merak edilen birçok farklı konuyla harmanlayarak oluşturmalısınız. Böylece zengin bir içerik hazırlayabilirsiniz. Aynı zamanda kendi içinde tutarlı olan ve akıcı bir dille hazırlanmış içerikler okunurluğu yüksek içeriklerdir. Videolar ve fotoğraf içeriklerinin de sayfaya uygun olarak optimize edilmesi yine kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi sağlar. Bu da seo çalışmanızın güçlü olmasına büyük oranda katkı sağlar.

 

İçerik analizinde hangi içeriğinizin hangi kelimeye(lere) göre optimize edeceğime karar vermek ve kaliteleri içeriklerimizin uyumlu olup olmadığını kontrol etmeliyiz.

Bir excel tablosuna içerik urllerinizi yapıştırın ve yanlarına bu içeriklerin hangi konu başlıklarını içeriğini, hangi kelimeyi hedeflediğiniz ve nasıl geliştirmeler yapabileceğinizi yazın.

Artık hangi içeriğinde ne yapmanız gerektiğini, biliyorsunuz.

Site Dışı SEO Nedir ve Nasıl Yapılır?

Belki de en zor ve maliyetli kısmına geldik. Önceki 5 aşamada ne kadar iyi iş çıkarırsanız link inşaasına o kadar az ihtiyaçınız olur. Kimi sektörlerde ne kadar iyi iş çıkarsanızda linkler ihtiyaç duyulduğunu unutmamak gerek.

Bu aşama SEO çalışmalarımızın en sonuncu aşamasıdır. Eğer sayfanızın gerçekten yer almak istediğiniz kelimede üst sırada yer almasını hak ettiğini düşündüğünüzde bu aşamaya geçebilirsiniz.

Amacımız diğer internet sitelerinde bağlantımızın bulunmasını sağlamak olacak. Rakip analizi aşamasında rakıplerin nereden link aldığını kontrol etmiştik. Bu link alınan yerler bizim içinde kaliteli, ilgili ise bu sitelerden alim yapabilirsinız

Alim yaparken aşırı alim yapmamaya ve kontrollü ileri-ermeye dikkat etmelisiniz.

Öncelikle site içi optimizasyonun yapılmasının ardından bir de sitenizin dışarıda tanınması için yapılan çalışmalar bulunur:

  • Sosyal medya bağlantıları
  • Dış linklemeler ve backlinkler
  • Otoriter ve tanınmış forum sitelerinden alınan olumlu yorumlar
  • Farklı dijital mecralardan alınacak olan bağlantılar site dışı seo çalışması içinde yerini alır.

Site içi çalışmalar iyi olduğu sürece site dışı optimizasyon çalışmaları da olumlu sonuç verecektir. Bu site dışı çalışmaları yapmadan önce sitenizdeki içeriklerin kalitesinden emin olmalısınız. Çünkü amaç sadece siteye trafik çekmek değil, site içi oturum süresini de uzatmaktır. Bunu sağlamak ise sadece iyi tasarlanmış ve içerikleri okuyucuya değer katan şekilde oluşturulmuş internet siteleri ile mümkündür.

Rakip Analizi 

Girmiş olduğumuz sektörde hangi rakipler var, rakipler neler yapıyor, sitede hangi içerikler var, nereden link almış gibi alanları kontrol edildiği aşamadır.

Rakiplerimiz ile ilgili bazı durumları kontrol etmemiz gerekiyor Bunlar,

  • Hangi kelimelerden trafik alıyor?
  • Benim yer almadığım rakibin yer aldığı kelime var mı?
  • Rakibin sitesinde olan benim sitemde olmayan içerikler nelerdir?
  • Hangi sitelerde rakibimin linki var? 

Kullanabileceğiniz araçlar;  Ahrefs ve Semrush 

 Performans Analizi

Bu aşamada belirli aralıklarla sitemizi kontrol etme ve yaptığımız geçmiş işlemlerdeki hataları ve eksikleri belirleme aşamasıdır. Ayrıca bu aşamada sitemzin performasını da analiz ederdir.

Yeniden Optimizasyon

1. Aşamaya geri dönün ve işlemleri yeniden yapmaya başlayın.

SEO Çalışmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

SEO çalışması yaptırmak için her zaman bu konuda profesyonel olan insanlardan destek almak gerekiyor. Çünkü SEO çalışması yaparak sitenin sıralamasını yükseltmek isterken daha da gerilere düşürme riski ile karşılaşabilirsiniz. Arama motorlarının çeşitli kriterleri vardır ve SEO çalışmaları da bu kriterler ışığında yapılmalıdır. 

Sitenin içeriğinde kullanılacak anahtar kelimelerin seçilmesinde, görsel belirlenmesinde ve her şeyden önemlisi doğru hedef kitle belirlenmesinde SEO çalışmaları oldukça önem taşıyan detaylardır. Arama motorlarının siteyi daha iyi algılayabilmesi için gerekli olan tüm kriterlerin yerine getirilmesi gerekiyor. 

Özellikle içeriklerde kullanılan anahtar kelimelerin kullanım miktarı da çok önemli bir detaydır. Bunların yanında sitenin hızı, mobil uyumluluk da dikkate alınan konular arasında bulunuyor.

SEO Kafa Yapısını Anlamak 

En son düzenlediğim Ücretsiz SEO Seminerinde bahsettiğim konulardan biriydi SEO kafa yapısı ve seminere katılanlar bu konuyu çok iyi biliyor.

SEO kafa yapısı nedir?

SEO projesi yönetirken çok sıkça yapılan hatalardan biri de başkasının yaptığı yaptığı çalışmayı kopyalamaktır. Tabi başkasının yaptığı çalışmalardan İLHAM alacağız ancak mantıklı düşünerek.

İşte SEO kafa yapısını olmadan yapılan bazı yanlışlar;

  • Rakibim 3 tane h2 kullanmış bende kullanayım sitem üst sıraya çıkar gibi stratejiler yanlıştır.
  • Rakibim şu sitelerde backlink almış bende alayım üst sıraya çıkar gibi stratejiler yanlıştır.

Bu liste uzar gider….

SEO’da hiç bir zaman net bir yol haritası yoktur. Çoğu kişi belki de şu an yazıyı okuyan siz;

“Birisi bana şunları yap listesi versin, her siteye uygulayayım, sitem üst sırada gözüksün” diye düşünüyor olabilirsiniz.

Bende SEO’yu ilk öğrenmeye başladığımda böyle düşünüyordum. Çünkü her yerde öyle yazıyordu. İşte SEO kafa yapısı olmadığında bunun gibi yanlışlara düşülüyor.

Sonuç olarak;

HER PROJEDE AYNI İŞLEMLER YAPILMAZ!

HER PROJEDE AYNI İŞLEMLER BAŞARI GETİRMEZ!

SEO Fiyatları Neye Göre Belirleniyor?

SEO fiyatlarını belirleyebilmek için bir ön analiz süreci gerekmektedir. Bu aşamada sitenin son 2 yıla ait trafik değerleri, trafiğinin kanallara göre dağılımı, rekabetteki konumu, trafik aldığı ve düşüş yaşadığı kelimeler, Google parametrelerine uyumluluk seviyesi ve domain otoritesi incelenir. Bu analiz rapor haline getirilerek müşteri ile paylaşılır. Sonrasında maliyet değerlendirmesi yapılarak teklif sürecine geçilir.

Kullanıcı Memnun Etmek = 1.Sıra

Kullanıcı davranışı ve sinyallerinin arama motoru sıralama belirlemelerinde giderek artan bir rolde olması SEO uzmanlarının web sitelerinin kullanıcı deneyimiyle de ilgilenmesi en önemli nedenidir.

Kullanıcıları, yanlış bilgi, kötü işlevsellik veya kötü tasarım nedeniyle sitenizi sık sık terk ederse, bu durum arama motorları tarasından yüksek bir hemen çıkma (bounce rate) oranına sahip olacağınız ve sıralamalarınız zarar  görmesi anlamına gelir. 

Ancak olağanüstü bir kullanıcı deneyimi ile müşterilerinizi sitede daha uzun süre kalmaya ve daha fazla etkileşime girmeye ikna edebilirseniz arama motorundaki sıralamanızı yukarı taşıyabilirsiniz.

Google algoritmalarının temelinde kullanıcıya en faydalı olacak sonucu üst sırada göstermek vardır.

SEO yaparken sadece anahtar kelimenin kaç defa geçtiği gibi detaylardan önce kullanıcıyı memnun etmeye odaklanıyorum.

Mesela nelere bakıyorum;

– Ana içeriğe ulaşmak zor mu?
– Sayfa içeriğinde gereksiz detaylar var mı?
– Görüntü görme niyeti olan yazılarda görsel var mı? (dekorasyon önerileri)
– Listeleme kullanılmış mı?

Bunlar sadece kontrol ettiğim şeylerin bazılardır. Bir kontrol listem yok. Kullanıcı gibi siteye bakıp ben olsam diyerek analiz ediyorum.

Kullanıcı memnun etmek sadece SEO için mi önemlidir?

Tabii ki, hayır. Sitenize herhangi bir kanaldan trafik geliyorsa kullanıcı deneyimi dikkat etmeniz gereken en önemli şeyler arasında yer almaktadır.

Hele ki Google reklamları veya sosyal medya reklamlarına yatırım yapıyorsanız. Bu daha da önemlidir.

Kullanıcının memnun olmaması demek, paranızın boşa gitmesi demektir.

Hangi SEO Aracı Ne İşe Yarar?

Google Search Console (Ücretsiz)

Google’ın bize sunmuş olduğu ücretsiz SEO araçlarından olan Search Console aracında sitemizin trafiği, dizin hatalarını, mobil kullanılabilir hatalarını, hız problemleri gibi bir çok detayı görebiliriz. Ayrıca Google’ın sitemize ne zaman hangi URL’lere geldiğini de görebiliriz. Özellikle yeni bir web sitesi kurulduysa mutlaka sitemizdeki URL’leri Gooogle’a göndermek için kurulmalıdır.

Google Analytics (Ücretsiz)

Google Analytics aracı yine Search Console gibi ücretsiz araçlardan biridir. Google Analytics aracını daha çok dijital pazarlama yapanlar kullansa da SEO yapanlar olarak bizde sitemizin trafiğinin hangi kaynaklardan geldiğin, kullanıcının hangi sayfada ne kadar kaldığını, kaç sayfa gezdiğini vb. verileri görebilmek için kullanıyoruz.

Ahrefs (Ücretli)

Ahrefs aracı dolar kuru nedeniyle ulaşılması pek mümkün olmayan araçlardan biridir. Uygun fiyatlı erişme yönetimini daha sonra anlatacağım. Ahrefs aracı herhangi bir sitenin organik trafiği, en çok trafik alan sayfalarını, anahtar kelimelerin aylık ne kadar arandığını, sitelerin backlink sayılarını, sitedekileri hataları bulmamıza ve çok daha fazlasını öğrenmemizi sağlar.

Semrush (Ücretli)

En çok sevdiğim ve en çok kullandığım SEO aracıdır. ( Canım Semrush 🙂 ) Ahrefs gibi Semrush aracıda herhangi bir sitenin organik trafiği, en çok trafik alan sayfalarını, anahtar kelimelerin aylık ne kadar arandığını, sitelerin backlink sayılarını, sitedekileri hataları bulmamıza ve çok daha fazlasını öğrenmemizi sağlar.

Screaming Frog (Ücretli)

Screaming Frog benim her SEO projesine başlamadan siteyi tarayarak sitedeki temel SEO hatalarını bulmamı sağlayan SEO aracıdır. Screaming Frog sitenizdeki tüm sayfaları tarayarak SEO hataları bulmanızı sağlar. Yeni başlayanlar için biraz karmaşık gelebilir ancak site ileride sağladığı kolaylıklar ile vazgeçilmek araçlarınızdan biri olacak.

Anahtar Kelimeleri Anlamak

Anahtar Kelime Türleri

Anahtar kelime araştırması yapmaya başlamadan önce anahtar kelimeleri nasıl sınıflandıracağınızı anlamak çok önemlidir.

Bunları sınıflandırmanın bir yolu kısa, orta ve uzun kuyruklu anahtar kelimelerdir;

  • Kısa anahtar kelimeler genellikle sadece 1 veya 2 kelimeden oluşmaktadır. Yüksek aranma hacmine sahiptir.
  • Orta anahtar kelimeler, aranma hacmi olarak yüksek veya düşük değildir. Ortalama bir aranma hacmi olan 2 veya 3 kelimelik ifadelerdir.
  • Uzun kuyruklu anahtar kelimeler, düşük bir aranma hacmi ile birlikte dört veya daha fazla kelimeden oluşur.

İfade ne kadar uzun olursa o kadar spesifik olur ve insanlar onu yazdığında o kadar az arama sonucu olur.

Aramanın Amaçları

Pazarlama, içerik oluşturma ve SEO için anahtar kelimelerden en iyi şekilde yararlanmak için onları kullanan araştırmacının amacını da anlaması gerekir. Arama amacını anladığınızda, arayanların tam olarak ne istediğini sunabilen bir zihin okucusuna dönüşürsünüz.

Anahtar kelime amaçları şunlardır;

  • Belirli bir web sitesini aradığında Gezinti amacı
  • Bir sorunun cevabını aradığında Bilgi amacı
  • Bir işleme yol açabilecek bilgileri aradığında Araştırma amacı
  • Satın almaya hazır olduğunda İşlem amacı vardır.

En İyi Anahtar Kelime Araştırma Araçları

  • Ahrefs
  • Semrush
  • Answer the Public
  • Google Keyword Planner
  • The SEO Book Keyword Suggest
  • Ubersuggest
  • Keywordtool.io
  • Keyword Surfer (Chrome eklentisi)

Bilmeniz Gereken SEO Terimleri

Başlık Etiketi (Title)

Sitelerin kaynaklarında <title></title> arasında görülür ve aram sonuçlarında bir sitenin tıklanabilir bağlantısıdır.

Meta Açıklama (Description)

Meta açıklama, arama sonuçlarında title altında bulunan sayfanın içeriğini kısaca açıklayan bir veya iki cümledir.

H Etiketleri

<h1>’den <h6>’ya kadar giden içeriğinizin hiyerarşisini belirleyen html etiketidir.

Alt Etiketi

Alt Etiketi HTML’deki resim etiketine eklenir ve arama motorlarına resimde ne olduğu hakkında fikir verir.

Dahili Bağlantı

Aynı sitedeki bir sayfayı, başka bir sayfaya bağlayan linktir.

Arama Sorgusu

Kullanıcının alakalı web sitelerini ve bilgilerini bulmak için arama motoruna yazdığı kelime veya cümledir.

Meta Keyword

Google’ın sıralama kriterleri arasında artık olmayan ancak bazı arama motorları tarafında hala kriter olarak sayılan html etikedir.

Robots Meta Etiketi

Tek bir sayfanın dizine eklenip eklenme durumunu belirler.

Robots.txt

Arama motoru botlarının hangi sayfaları tarayacağını veya taramayacağınız belirten metin dosyasıdır.

Backlink

Bir web sitesinin içeriğinde başka bir web sitenin linkinin olma durumuna nedir. Bir kişinin başka bir kişiye referans olması gibi düşünebilirsiniz.

Hreflang

Google’a belirli bir sayfada hangi dilin kullandığını söyleyen HTML etikedir. Böylece arama motorunda o dilde arama yapan kullanıcılara bu sonucu sunar.

SERP

SERP (Search Engine Results Pages), arama motoru sonuçları sayfası anlamına gelir.

Örümcek (Bot)

Arama motorları genellikle bir web sitesini taramak için botları kullanmaktadır.

Algoritma Güncellemesi

Google’ın arama algoritmalarında veya sıralama sinyallerinde yaptığı herhangi bir değişikliktir.

Nofollow

Bir siteye bağlantı verdiğinizde SEO otoritenizi aktarmak istemediğiniz kullanılır.

Dofollow

Bir siteye bağlantı verdiğinizde SEO otoritenizi aktarmak istediğinizde kullanılır. Link verilirken nofollow yapılmadığında dofollow olarak kabul edilir.

Bağlantı Metni (Anchor Text)

Bir sitenin başka bir sayfaya link verirken hangi kelimeye link veriyorsa bu bağlantı metni olarak kabul edilir. Bu durum site içerisinde başka bir sayfaya link verirken de geçerlidir. Yukarıdaki örnekte bağlantı metni “4 Gb ram sıfır” dır.

Breadcrumbs

Breadcrumbs, sayfanın site içerisindeki konumunu belirtir. Ayrıca site içerisinde gezinme aracıdır.

Öne Çıkan Snippet (Featured Snippet)

Arama sorgusu genellikle bir soru biçiminde olduğunda, arama sonucunun en üstünde cevabı içeren kutudur.

Canonical

Bazen aynı sayfa içeriğine birden fazla adresten erişebildiği bir durumla karşılabilirsiniz. Canonical URL’nin belirlenmesi, arama motorlarının içerik için hangi adresin en iyi olduğuna yardımcı olur.

Örnek: a ürününe hem .com/giyim/a-urunu/ hemde y.com/a-urunu/ olarak erişilebiliyorsa .com/giyim/a-urunu/ sayfasının kaynağındaki canonical linkinde yunuseo.com/a-urunu/ olursa arama motorları botları .com/giyim/a-urunu/ sayfasını indexlemez.

Gizli Metin

Gizli Metin, koda dahil olan ancak kullanıcılar tarafından görülmeyen içeriktir. Black hat yöntemi olarak kabul edilir.

Manuel İşlem

Google’ın web sitesi kalite yönergelerine uyulmaması sonucunda web sitenizin arama sonuçlarından kaldıran ceza türüdür.

Anti SEO

Arama motorlarını manipüle eden teknikler kullanarak sitenize yapılan saldırıdır.

Black Hat SEO

Google’ın kalite yönergelerini ihlal eden arama motoru optimizasyonları uygulamalarıdır.

White Hat SEO

Google’ın kalite yönergelerini ihlal etmeyen arama motoru optimizasyonları uygulamalarıdır.

404 (Bulunamadı)

Bir kullanıcı olmayan veya artık var olmayan bir sayfaya erişmeye çalıştığında 404 bulunamadı hatası oluşur.

301 (Yönlendirme)

Bir sayfayı ziyaret ettiğinizde bu sayfa başka bir sayfaya yönlendirme oluyorsa bu 301 yönlendirmesidir.

Örneğin: web sitemde bulunan .com/seo-egitimi/ urlisini .com/kapsamlı-seo-egitimi/ olarak değiştirirsem seo-egitimi sayfasından kapsamlı-seo-egitimi sayfasına yönlendirme yaparak hem kullanıcıya hem Google’a seo eğitimi sayfasının artık kapsamlı seo eğitimi sayfasına taşındığını söylemem gerekir.

Tıklama Oranı (CTR)

Kullanıcıların bir web sitesine veya organik veya ücretli arama sonuçlarına tıklama oranıdır. TO, başlık ve açıklama performansını ölçmenin bir yoludur.

Sitemap

Arama motorları, tarayıcılar ve kullanıcılar tarafından kolayca erişilebilen bir web sitesindeki sayfaların listesidir. Site haritaları özellikle yeni ve güncel web sayfalarını dizine eklenmesini kolaylaştırır.

33 Adet Altın SEO Önerileri

  • Search Console Tarama İstatistikleri bölümünde Google’ın hangi sayfaya ne zaman geldiğini görebilirsiniz.
  • İnsanlar için yazın, Google için optimize edin. 
  • SEO yaparken tüm işlemleri manuel gerçekleştirin. İçerik ve backlink programları zarar vermektedir. 
  • İç linklemeler; gezinmeye yardımcı olur. Sıralama gücünü site geneline dağıtır ve site mimarisini iyileştirir. Her içeriğinize en az 2 iç bağlantılar eklemeyi unutmayın. 
  • Site dışı optimizasyon yapmadan önce site içi optimizasyon yapmalısınız. Aksi takdirde backlinklerden istediğiniz performansı alamayabilirsiniz. 
  • İçerik uzunluğu için sabit bir kelime sayısı yoktur. İçerik uzunluğu konuyu en iyi anlatacak şekilde belirlenmelidir.
  • Anahtar kelime doldurma, bir sayfanın daha üst sıralarda yer alması umuduylsa sayfayı anahtar kelime ile doldurulmasıdır. Anahtar kelime yoğunluğu %1.5-2 olmalıdır.
  • Kullanıcı niyetini önemseyin. Çalışma yaptığınız hedef kelime ile sayfanıza gelen kullanıcının neyi görmek istediğini düşünün.
  • Web siteniz metin içeriğine sahip ise göz yoran, uzun paragraflar kullanmayın.
  • Bir sitenin kapalı kalması sitenin SEO performansını etkilemektedir. Siteniz kapalı kaldığında haberdar olmak için uptimerobot.com sitesini kullanın.
  • SEO yaparken sadece araçlara bağlı kalmayın. Kendi SEO bilginiz için stratejik olarak işlemler gerçekleştirin. (Orn: kategori ağacının yenilenmesi) 
  • Tüm sayfalarınıza uygun olan yapısal veri tiplerini ekleyin. Yapısal veriler sitenizin Google tarafından daha iyi anlamlandırmasına yardımcı olur. 
  • Sitenizin mobil uyumluluk kontrolünü yaparken sadece mobil uyumluluk testi aracını kullanmayın. Bir kullanıcı gibi sitenizde gezinin ve hataları not alın. 
  • Meta Title ve description her zaman önemsenen şeyler olmuş-tur. Ancak bu öğeler site içi SEO’da ilk optimize edeceğiniz alanlar. 
  • Rakiplerinizden farklı içerikler oluşturun. Rakibinin bir yazıda 10 yoldan bahsediyorsa siz 15 yolu şekilde içeriğini genişletin. 
  • Sitenize gelen zararlı linkler ilk olarak optimize etmeniz gereken bir site dışı ögesi değildir. Ancak site içi anlamında sorun olmadığında hala sıralama almıyor ve çok fazla sizinle ilgisiz link gelmiyorsa reddetme işlemi yapmalısınız. 
  • Backlink alırken mutlaka alacağımız sitenin dışarı verilen link sayısını kontrol etmeniz gerekmektedir. 
  • Tüm sayfalarınıza uygun olan yapısal veri tiplerini ekleyin. Yapısal veriler sitenizin Google tarafından daha iyi anlamlandırmasına yardımcı olur. 
  • İçeriğinizde H etiketi hiyerarşisine dikkat etmelisiniz. H2,H3 gibi etiketlerin kaç defa kullanıldığı önemli değildir. (H1 hariç.) 
  • Meta keyword etiketi Google için bir sıralama kriteri değildir. Meta keyword aşırı optimize edilenler sitelerden kaldırmalısınız. 
  • Eğer yeni bir internet sitesi iseniz daha uzun kuyruk yani 3-4 kelimeden oluşan anahtar kelimelere çalışmalısınız. 
  • Kullanıcılar bir ürün almadan önce bu ürün veya benzer konularda aramalar yapmaktadır. E-ticaret sitenizin blogunu buna göre içerikler üretin. Örneğin: Bluetooth kulaklık satıyorsanız “2022’de alınacak en iyi Bluetooth kulaklık” gibi bir içerik oluşturabilirsiniz. 
  • Sitenizinde SSL sertifikaya sahip olması yeterli değildir. Sitenizin http:// şekilde açılmadığında emin olmalısınız. 
  • Siteniz için önemli sayfaları daha kolay yerlere yerleştirin. Bu o sayfaların tıklama derinliğini azaltacaktır. 
  • Rakip analizi yaparken rakibin sadece iyi yaptığı şeyleri değil. Kötü yaptığı şeyleri de inceleyin. Bu şekilde rakibinizden nasıl farklı alabileceğinizi öğrenebilirsiniz. 
  • 6 ayda bir geriye dönük olarak içeriklerinizi kontrol edin. Gösterim dahi olmayan içerikleri optimize edin veya benzer yazılar varsa birleştirip, yönlendirin. 
  • içeriğini bilmediğiniz backlink paketlerinden uzak durmalısınız. 
  • WordPress kullanırken çok az eklenti kullamaya gayret gösterin. Örneğin: elementor ile site yapıyorsanız slider eklentisi kullanmadan içindeki slider özelliğini kullanın. 
  • En iyi ücretsiz SEO aracı olan Google Search Console aracından yer alan hataları optimize etmeye çalışın. 
  • Trafik veya anahtar kelimede üst sırada gözükmek bir hedef olabilir ancak SEO hizmeti veriyorsanız müşteri bunların dışında siteden elde ettiği hedefleri de görmek isteyecektir. Sitede bir form varsa organik trafik ile kaç tane form elde edildiğini ölçmelisiniz. 
  • İçeriğin kalitesi kadar sunumu da çok önemlidir. Sayfa tipine göre ikonlar, videolar, görseller ve maddelemeler kullanarak içeriğinizi tek tip dışına çıkartın. 
  • Arama sonuçları ve filtre sayfalanın dizine eklenmediğinden emin olun. Bu sayfalar tarama bütçenizi negatif etkilemektedir. 
  • Ve en önemlisi SEO’da sabır çok önemlidir. Unutmayın güzel şeyler zamanla olur. 

Düşük Bütçe İle SEO Yapılır Mı?

SEO’ya ayırabileceğiniz kaynak ne kadar fazla olabilirse o kadar başarılı olabilir. Bu bir gerçek ama çok bütçemiz yoksa ne yapacağız?

Burada sizlere düşük bütçe ile SEO’nuzu nasıl geliştirebileceğinizi anlatacağım. Düşük ve orta hacimli kelimeler için kullanabilirsiniz.

Alt yapı

Domain: Bunun için para ayırmak şart buradan bir kaçış noktası yok. Ortalama 50-100 TL arasında değişen bir fiyatlandırma var. Mevcutta siteniz varsa zaten buna gerek olmayacaktır.

Hosting-Sunucu: paylaşımlı hostinglerin performansı düşük olur ama düşük bütçe olarak düşündüğümüzde aylık 10 TL ile hosting alabilirsiniz. Yada Blogger altyapısını kullanabilirsiniz.

CMS: Tabiki ücretsiz olarak WordPress seçeceğiz.

Tema: Çok fazla ücretsiz tema var. Seçerken SEO konusunda dikkatli olacağız.

Site içi SEO ayarları

Bir önceki adımda WordPress seçtiyseniz şimdi ayar yapma zamanı. Önce ücretsiz bir wordpress SEO eklentisine ihtiyacınız var. Rank Math veya Yoast kullanılabilir.

Bu eklentiler sitenizde title, description gibi alanlar oluşturmayı sağlar. Ayrıca bu araçlar içeriğinizi orta düzeyde SEO uyumlu olup olmadığınız kontrol edip, öneride bulunur.

WordPress düzenleyicide H etiketleri, iç linkleme gibi düzenlemeler yapmanız mümkündür.

İçerik

İçerik yazmak için önce rakiplerinizi analiz etmelisiniz. Hangi konulardan bahsettiklerini içeriklerde hangi alt başlıkları kullandıkları bir excel tablosu haline getirin ve bu içeriğin hangi kelimelere hedef olabileceğini düşünün.

Anahtar kelime analizi için yine ücretsiz bir araç kullanacağız; Google Keyword planner ve Ubersuggest 

Konularda gerekli araştırma yapınca yazıyı yazmakta size kalıyor. Eğer mevcut yazılarınız varsa önce bunları iyileştirin. 

Site Dışı SEO 

Site dışı SEO kısmı en çok para harcama yapmamız gereken alanlardan biridir. Çünkü otorite denen bir SEO kriteri var. 

Düşük bütçeli backlink nasıl elde ederiz? 

  • Firma rehberi
  • Forumlar
  • Sözlükler
  • Yazı paylaşım siteleri
  • Konuk yazar olma 

Sosyal medya hesabını aktif kullanarakta SEO’nuza destek verebilirsiniz. 

UYARI içeriğinizi oluşturup performansı bakmadan ve aşırı link alımı yapmayın. 

SEO Araçları 

Zaten Google’ın ücretsiz araçları bize bu konuda fayda sağlıyor. Hangi araçlar; 

  • Search Console
  • Google Analytics
  • Yapısal Veri Test Aracı
  • Mobil Uyumluluk Aracı
  • Google PageSpeed 

Diğer araçlar; 

  • Screaming frog: 500 URL kadar ücretsiz
  • Ahrefs: Search Console tanımladığınızda kısıtlı ücretsiz
  • Semrush: 30 gün deneme sürümü var. 

Yerel SEO 

Google Benim İşletmemde Google harita kaydınıı’ yaparak arama sonuçlarında işletmenizin yer almasını sağlayabilirsiniz. SEO için nasıl optimize edersiniz: 

  • Harita adı
  • Fotoğraflar
  • İşletme açıklaması
  • Fotoğraflar 

Diğer Ücretsiz Optimizasyonlar 

Görsel optimizasyonu:
Tinypng 

Site hızı için ücretsiz WP eklentisi: Litespeed Cache 
OnPage SEO kontrolü: SEOptimer, SEOquake 
URL Yapısı: WordPress > Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar. 

SEO Hedefleri Neden Ölçülmelidir?

Türkiye’deki markaların veya SEO ile uğraşan kişilerin büyük çoğunluğu organik trafikten gelen ziyaretçilerin hedeflerini ölçemediğini düşünüyorum.

SEO sadece bir sıralama elde etme sanatı değil, dönüşüm elde etme yoludur.

SEO yaptığınızda amacımız trafik arttırmak veya sıralama elde etmektir. Fakat kullanıcı siteye geldiğinde yapmasını istediğiniz bir hedef olur.

Bu hedeflere örnek olarak; satış, form doldurma, telefon çağrısı almak, whatsapp butonu ve diğer.

Dönüşümleri ölçek için Google analytics aracında ayarlar yapmalısınız.

SEO Sürekli Değişiyor Mu?

SEO alanına yeni girecek biriyseniz çok sıkça şunu duyarsınız; SEO sürekli değişiyor, her gün yeni bir şey gelir vs vs.

Gerçekten bu doğru mu? Bence hayır.

Bence SEO’nun %70’lik bir kısmı sürekli aynı kalıyor. Zaman içerisinde bir şeyler değişebilir ancak öğreneceğiniz %70’lik bilgi ile yıllarca SEO çalışmalarınızı yürütebilirsiniz. Google’ın en temel amacı arama yapan kişiye en faydalı sonucu sunmaktır. Bizde SEO yaptığımız sitede ilk odağımız bu olursa işimiz kolay olacaktır.

SEO’ya başladığım 2016 yılından bu güne bu hep böyle devam etti. Değişen bilgim değil, yapış şeklim oldu. Sonuç olarak sürekli değişiyor diye SEO öğrenmekten korkmayın.

SEO Nasıl Öğrenilir?

Kendi internet siteniz için çalışmak ya da hizmet veren olmak için SEO öğrenmek isteyebilirsiniz. Bu durumda doğru kaynaklardan bilgi aldığınızdan emin olmalısınız. Öğrendiğiniz bilgileri uygulayarak deneme yanılma yapmanız gerekir. Bu yöntemle bir süre sonra hangi adımları takip etmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. Ayrıca alanında uzman seo danışmanlarından da eğitim almayı düşünebilirsiniz. Böylece daha önce birçok farklı alanda deneme yanılma yaparak tecrübe edinmiş bir SEO uzmanından onun yaptığı hatalara düşmemek için önemli tüyolar alabilirsiniz. 

Tüm bunların yanında analiz becerinizi geliştirmeli, Google tarafından yapılan güncelleştirmeleri sürekli takip etmelisiniz. Böylece yapılan herhangi bir yeni güncellemede sitenizi daha kolay bir şekilde adapte edebilirsiniz. 

Aklınızdan çıkarmamanız gereken bir diğer şey ise arama motorları için en önemli kriterin ziyaretçiler olduğudur. Onların beğeneceği bir internet platformu arama motorları tarafından da bu nedenle popüler kabul edilirler. Doğru optimizasyon stratejilerini öğrenmek ve uygulamak için Kapsamlı SEO eğitimi setini almayı düşünebilirsiniz.  

Profesyonel SEO Hizmeti İçin İletişime Geçin