SEO Eğitiminde İndirim Fırsatını Kaçırmayın!

SEO Nasıl Yapılır?

SEO Nasıl Yapılır?

Dijital dünyaya adım atan ve kendisini geliştirerek basamakları teker teker tırmanmak isteyen herkesin aklına ilk aşamada bir soru takılıyor: SEO Nasıl Yapılır? Web sitenizi geliştirmek için yaptığınız araştırmalarda sık sık SEO ile karşılaşmışsınızdır. Bu işlemin bu kadar sık karşınıza çıkmasının elbette ki bir sebebi bulunuyor. 

Dijital pazarlamanın temelleri arasında yer alan bu sihirli uygulama, iyi bir şekilde yapıldığı takdirde sizlere en büyük katkıyı sağlayacak pazarlama hamlesidir. E hal böyle olunca herkes etkili bir SEO çalışması nasıl yapılır merak ediyor. Bu yazımızda, sizlere SEO’nun temellerini anlatacak, dikkat etmeniz gereken en önemli noktaların üzerinde duracağım. O zaman sizleri çok bekletmeden sizleri anahtar kelimelerin, linklerin ve optimizasyonun sihirli dünyasına alalım. 

SEO Nedir ve Neden Önemlidir?

SEO, Search Engine Optimization yani Arama Motoru Optimizasyonu kelimelerinin kısaltılmasıyla oluşturulmuş bir dijital pazarlama hamlesidir. SEO çalışmaları, sayfanızın aramalarda daha üst sırada yer alması için yapılır. Eğer sitenizi SEO kurallarına göre yeterince optimize ettiyseniz, sayfanız en üst sıralarda yer alacaktır. Bu sayede ziyaretçilerin sizi tercih edebilmesi çok daha kolay bir hale gelecektir. 

Anlatılması bu kadar basit olsa da Google SEO nasıl yapılır sorusunun cevabı bu kadar basit değildir. Fakat sizler karmaşık olan bu işlemi ne kadar doğru ve iyi yaparsanız, hedeflerinize o kadar kısa sürelerde ulaşırsınız. 

Aslında pazarlamanın temel mantığı daha çok satış yapmak, daha bilinir olmak ve daha çok kişiye erişmektir. SEO tüm bu olanakları sizlere tek seferde sunduğu için dijital dünyada altın değerinde bir çalışmadır. Arama motorlarının sizlere öncelik tanıması demek; sitenizin güvenilir olması, altyapısının sağlam olması, içeriklerinizin iyi hazırlanmış ve doyurucu olması kısacası sitenizin son derece kaliteli olması demektir. Bu açıdan bakıldığında SEO çalışmaları, marka değerinizin bir tescili ve pazarlama açısından alabileceğiniz en büyük ödül manasına geliyor. 

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Aslında SEO nasıl yapılır sorusunun cevabı, arama motorlarının çalışma mantığını çözmekte yatıyor. Çünkü bizim asıl amacımız arama motorlarının bizim sitemizi kullanıcılara göstermek için seçmesidir. Bunun için arama motorlarının bizlerden ne istediğini bilmemiz gerekiyor.

Arama motorları da insanlara bir hizmet sunduğu için bu hizmeti en iyi şekilde yerine getirmek üzerine programlanmıştır.

Bir kişi arama motoruna “SEO çalışması nasıl yapılır” yazıp arattığında sizlere en iyi sonuçları göstermek zorundadır ki bu arama motorunu kullanan müşteriler memnun kalabilsin. Bu yüzden Google gibi dev şirketler, web siteleri kullanıcı deneyimine göre sıraya dizerler. Bizim de SEO çalışmalarındaki amacımız kullanıcılara en iyi deneyimi yaşatmak olmalıdır. Bu sayede arama motorları da bizi tercih ederek üst sıralara koyacaktır. 

SEO Çalışması Nasıl Yapılır? 

Öncelikle SEO’nun uzun ve meşakkatli bir süreç olduğunu bilmeli ve buna göre hareket etmelisiniz. SEO’yu etkileyen birçok parametre olduğu için önünüzde daha yapılacak pek çok işlem bulunuyor. 

Google SEO çalışması nasıl yapılır sorusuna yanıt vermeden önce, SEO’nun aşamalarına bir göz atalım. Genel olarak SEO’yu iki bölüme ayırabiliriz. Site içi SEO ve Site dışı SEO. 

Site içi SEO, genel olarak site içerisinde yer alan elementlerle ilgili değişiklikleri ve içeriklerinizle ilgili optimizasyonları kapsar. Site dışı SEO ise sitenizin marka kimliği ve prestiji ile alakalıdır. Ne kadar çok güvenilir site veya sosyal medya hesabı linkleme yaparsa yani sizi kendi bünyelerinde paylaşırsa, siteniz o kadar prestijli olacaktır. Yazımızın bundan sonraki kısmında, SEO için önemli olan terimlerden bahsedeceğiz.

Teknik SEO

Adından da anlayacağımız üzere, sitemizin teknik özellikleri bakımından optimize edilmesine teknik SEO denir. Bu optimize işlemi, sitemizin kodlamasından ve yazılımından tutun içeriklerin fotoğraflarına kadar tüm elementleri içinde barındırmaktadır. 

SEO çalışması nasıl yapılır sorusunun kilit noktalarından birisi kesinlikle teknik optimizasyonu iyi bilmek ve düzgün bir şekilde tamamlamaktan geçiyor. Çünkü, sitenizin yazılımı, kullanıcı deneyimini etkileyen önemli bir teknik unsurdur. Sayfalarınızın hızlı bir şekilde açılması, sitenize giren kişilerin aradığı şeyleri çok daha rahat bulmasına ve kaliteli vakit geçirmelerine olanak tanıyor. Aynı şekilde, düzenli oluşturulmuş başlık (heading) etiketleri de kategorizasyonu sağladığı için sitenizin çok daha düzenli bir görünüme kavuşmasında oldukça etkili. 

Bunun gibi daha birçok teknik detay, kullanıcıların sitenizi yararlı ve etkili olarak nitelendirmesini kolaylaştırıyor. Hal böyle olunca, arama motorları da sitenizi diğer sitelerden daha kaliteli olarak nitelendiriyor. İşte başarılı bir SEO çalışması, tüm bu uğraşın ve gayretin sonucunda kaliteli bir site oluşturularak yapılıyor. 

Anahtar Kelime

Geldik tüm yazının en merkezi ve önemli noktalarından birisine. Optimizasyon konusunda biraz araştırma yapan bir kişi, anahtar kelime tabirini kesinlikle duymuştur. Peki nedir bu anahtar kelime dediğimiz şey? Doğru anahtar kelimelerle SEO nasıl yapılır? Gelin kısaca bundan bahsedelim.

Anahtar kelime, içeriklerinizi oluştururken kullandığınız ve sitenize ziyaretçi çekecek olan ana unsurdur. Hedef kitlenizi doğru analiz ederek, onların hangi kelimeleri arayabileceğini tahmin etmeniz gerekiyor. Bu sayede arama motorlarına yazılacak kelimeleri tahmin ederek, o kelime ile ilgili aramalarda en üst sıralarda yer alabileceksiniz. 

Tabii ki bu iş anlatıldığı kadar basit bir şekilde yapılamıyor. Öncelikle anahtar kelime seçebilmek için profesyonel araçlara ihtiyacınız var. Google, Ahrefs, Semrush gibi büyük şirketlerin geliştirdiği anahtar kelime planlayıcılar, sektörünüzle veya yazacağınız içerikle ilgili doğru anahtar kelimeleri bulmanıza yardımcı oluyor. En sık aranan kelimeleri, aranma sayılarıyla, rekabetleriyle ve reklam ücretleriyle beraber gösteren bu araçlar sizlere çok yardımcı olacak. 

Örneğin, güneş enerjisi ile alakalı bir sayfanız var ve siz bu sayfaya bir blog yazısı hazırlamak istiyorsunuz. Daha çok müşteri çekebilmek için güneş enerjisi, güneş panelleri, güneş pili gibi kelimeleri anahtar kelime planlayıcılarınıza yazmalısınız. Aralarından en çok arananları ve mutlaka yazınızla alakalı olanları seçmelisiniz.

Ayrıca, güneş panelleri nasıl çalışır? Gibi uzun kuyruklu anahtar kelime dediğimiz, müşterilerinizin sorunlarına yanıt verecek anahtar kelimelere de yazınızda yer vermelisiniz. Böylece seçtiğiniz ana SEO kelimesi, yardımcı kelimeler ve uzun kuyruklu kelimelerle başarılı bir SEO uygulayabilirsiniz.

Şimdi de bu anahtar kelimeleri etkili bir şekilde kullandığımız ve içeriğimizi optimize ettiğimiz site içi SEO nasıl yapılır konusuna bir giriş yapalım.

Site İçi Optimizasyon Nasıl Yapılır?

Site içi çalışmalar, web sitenizde yapabileceğiniz her türlü iyileştirmeye verilen addır. Bunlara yukarda bahsettiğimiz teknik SEO, anahtar kelime çalışmaları, görsellerin optimizasyonu, başlık etiketleri ve URL ile ilgili çalışmalar örnek verilebilir. Site içi SEO nasıl yapılır sorusunun cevabı ise oldukça uzun bir konu. 

Bu yüzden site içi optimizasyon aşamalarını alt başlıklara ayırarak anlatacağım. İsterseniz gelin site içi SEO nasıl yapılır anlatmaya başlayalım.

  • Title

Title, Google’ın sayfanız hakkında metalardan biridir. Metalar; sayfalarınız ve web siteniz hakkında arama motorlarını bilgilendiren kod parçacıklarıdır.

HTML kodlarıyla oluşturulan bu bilgileri arama motorları kullanıcılara gösterirler. Önemli olan kısım ise site içi SEO yapılırken bu meta unsurlarında kullanılan anahtar kelimelerdir. Çünkü arama motorları kodlamada tam olarak bu kısımları baz aldığı için buralarda kesinlikle ana anahtar kelimenizi geçirmenizi gerekiyor.

Meta unsurlar hakkında yaptığımız kısa açıklamadan sonra gelelim ana konumuz olan title, yani başlıklara. Title, SEO çalışmaları için dikkat etmemiz gereken en önemli yerdir. Çünkü bir kişi arama yaparken ilk olarak sayfamızın title’ı ile karşı karşıya gelmektedir. 

Uygun bir SEO title oluşturabilmek için öncelikle karakter sınırlamasına dikkat etmelisiniz. 65 karakterden sonraki kısımları Google kesecek ve sonuç ekranında göstermeyecektir. Bu da optimizasyonunuzu etkileyen bir durumdur. 

Belirlediğiniz ana anahtar kelimeye de SEO title’ınızın en başında yer vermelisiniz. Bu şekilde yaptığınızda, SEO çalışmalarınız çok daha etkili olacak ve organik sıralamalarda üst sıralarda yer alabileceksiniz.

  • Description

Aynı title’da bahsettiğimiz gibi description da bir meta unsurdur. Kullanıcıların ilk aşamada karşı karşıya kaldığı bu bölge de aynı SEO title gibi büyük önem arz ediyor. Description, Meta Description ya da Türkçe adıyla Meta Açıklamalar, arama motorlarında title’ın altında yer alan ve sayfayla ilgili bilgi veren kısa yazılara denir.

Description SEO nasıl yapılır sorusunun cevabı da aslında title ile benzerlik gösteriyor. Bu bölümde de ana anahtar kelimenizi en başlarda geçirmeniz gerekiyor. Bu sayede Google, başlığınız ve açıklamanızı bağdaştırabilecek ve içeriğinizi aynı anahtar kelime üzerinden değerlendirebilecektir. 

Google, kullanıcı tarafında aranan kelimelere göre açıklama kısmını değiştiriyor. Siz sadece açıklama kısmının ilk 160 karakterlik kısmını anahtar kelimelerinizi kullanarak yazmalısınız.

Bunun dışında bu bölümde, sayfanızda yer alan içerikle ilgili doyurucu, kısa ve öz bir bilgilendirme yapmalısınız. Anahtar kelimelerinizi bir kere kullanmalı ve açıklayıcı bir cümle oluşturmaya özen göstermelisiniz. Böylece açıklamalarınızla karşılaşan kullanıcılar sitenize güvenecek ve içeriğinizi okumak için sizin sayfanızı seçeceklerdir.  

  • İç Bağlantı

İç bağlantılar, yazılarınızın belirli bölümlerine kendi sitenize ait linkler ekleyerek içeriğinizi güçlendirdiğiniz uygulamaya verilen addır. Bazen sitelerde gezerken bazı kelimelerin koyu mavi veya renkli olduğunu görürüz.

Örneğin:

Üstüne tıkladığımızda ise yeni sekmede başka sayfalar açılır. İşte biz buna iç bağlantı verme diyoruz. Bu sayede kullanıcıların sitenizdeki yararlı diğer içeriklere ulaşmasını sağlayabilir ve kullanıcı deneyiminizi arttırarak SEO çalışmanızı güçlendirebilirsiniz.

  • Başlık Etiketleri (H1,H2,H3…)

Başarılı bir SEO çalışması nasıl yapılır sorusunun cevapları arasında tabii ki başlık etiketleri de yer alıyor. Başlık etiketleri, içeriğimizi kategorize etmemize ve okuyucularımıza daha rahat aktarmamıza yararlar. Özel HTML kodlarına sahip olan bu etiketlerle, yazınızı alt başlıklara bölebilirsiniz. Alt başlıklarınızı hiyerarşik düzene göre dizip, en genel başlıkları H2 Heading(Başlık) etiketiyle kullanabilir, sonra sırasıyla H3, H4 gibi etiketlere yazınızda yer verebilirsiniz. 

Özellikle geniş bir konuyu anlatacağınız uzun yazılarınızı başlık etiketlerine bölmek, arama motorlarının yazınızı anlamlandırmasına yardımcı olacaktır. Yazınızda yer alan ana anahtar kelimeye başlıklarınızda yer verin. Fakat, tüm alt başlıklarınızı ana anahtar kelimeyle doldurursanız, arama motoru algoritmaları sizleri eleyecektir. Bunun için her üç alt başlıktan birinde anahtar kelimeye yer vermeniz, konuyla ilgili detaylı ve doyurucu başlıklar seçmeniz SEO çalışmanıza büyük oranda katkı sağlar. 

  • Görseller

Sitemizde yer alan ve içeriklerimizi daha okunabilir, güzel ve efektif kılan diğer bir unsur ise görsellerdir. Arama motorları, sitenize eklenen görsellerin kodlarını da işleyip anlamlandırmaya çalışırlar. Bu yüzden daha etkili bir SEO çalışması için görsellere de önem vermelisiniz. 

Öncelikle, görsellerinizin isimlerini ayarlamalısınız. Stock sitelerden kopyaladığınız veya telifsiz olarak aldığınız resimlerin adları sizin konunuzla alakası olmayan bir şey olacaktır. Bunu yeniden düzenleyip, mutlaka anahtar kelimelerle güçlendirmelisiniz.

Ayrıca HTML kodlarında, alt metin (image alt text) dediğimiz bir bölüm bulunur. Bu bölüm de aynı Meta açıklamaları gibi resimlere kısa açıklamalar girdiğimiz bir alandır. Buraya da doğru anahtar kelimeleri yerleştirerek Görsel SEO’muzu büyük oranda güçlendirebiliriz. Bu sayede arama motorları hem görsel aramalarda hem de normal aramalarda resimlerinizi çok daha kolay anlamlandırıp yazınızla bağdaştırabileceklerdir.

  • Kaliteli İçerik

Google SEO nasıl yapılır sorusunun en önemli cevabını da en sona bırakmak istedim. Sonuçta arama motorları ziyaretçilerinin kaliteli vakitler geçirmesini istiyorlar. Bu da ancak ve ancak kaliteli içeriklerle sağlanabilir. 

Kaliteli içerik demek sadece ziyaretçilere bilgi verebilmek demek değildir. Yazınızın okunabilir ve akıcı olması, görsellerle desteklenmesi, alt başlıklara ayrılabilmesi, anahtar kelimelerin yeterli sayıda ve (kelime sayısının yaklaşık %1,5-2 kadarı) homojen bir şekilde dağıtılması, yazının anahtar kelimelerle dolu olmaması gibi birçok unsur kaliteli içeriği etkiliyor. Bu gibi unsurların yanında belki de en önemli ve atlanmaması gereken kural ise yazınızın %100 özgün olmasıdır.  

Eğer sizler, oldukça doyurucu, uzun cümleler içermeyen ve kolayca okunabilen, görsellerle desteklenmiş, anahtar kelimelerin dağıtıldığı, tamamen özgün bir içerik hazırlarsanız site içi SEO’nuzun büyük bir bölümünü en baştan hallettiniz demektir. Bu yüzden içeriklerinize gereken önemi göstermeli ve ziyaretçilerinizi mutlu etmelisiniz. 

Site Dışı Optimizasyon Nasıl Yapılır?

Gelelim SEO çalışmalarımızın ikinci ayağı olan site dışı SEO’ya. Site dışı optimizasyon bir nevi sitenizin prestij ölçütüdür diyebiliriz. Güvenilir sitelerden aldığınız backlinkler, türlü medya organlarında yer almanız, kullanıcıların sitenize bıraktığı olumlu yorumlar toplanarak prestijinizi arttırır. Bu sayede arama motorları sizi güvenilir klasmanına alarak yeni kullanıcılara daha üst sıralarda önermeye başlar. Bunu bir kartopuna benzetebilirsiniz. Ne kadar çok kullanıcı tarafından iyi olarak nitelendirilirseniz prestijiniz büyüyecek ve giderek arama motorlarında üst sıralarda yer almaya başlayacaksınız. 

Site dışı SEO nasıl yapılır sorusuna verilebilecek net bir cevap yoktur. Çünkü site dışı SEO adından da belli olacağı üzere sizin yapacağınız şeylerle direkt olarak değil dolaylı olarak gelişen bir şeydir. Kaliteli içerikler üreterek, faydalı bilgiler vererek ve çeşitli medya organlarında yer alarak site dışı optimizasyonunuza etki etmeniz mümkündür.

  • Backlink

Backlinkler, bir web sayfasından başka bir web sayfasına giden linklerdir. Peki backlinkler ile site dışı SEO nasıl yapılır? Backlink sahibi olarak, sitenizin güvenilirliğine kefil olan başka sitelere sahip olmuş olursunuz. Bunu, mağazanıza başka mağazalardan öneri yoluyla gelen müşterilere benzetebilirsiniz. Bu sayede Google, sizleri çok daha güvenli bir sayfa olarak tayin edecek ve prestijinizi arttırarak sizleri üst sıralarda göstermeye başlayacaktır. 

Bu devasa rehberde, etkili SEO nasıl yapılır sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Her ne kadar SEO çalışmalarını geliştirmek ve layıkıyla yerine getirmek zor olsa da bu optimizasyon sitenize büyük katkı sağlayacaktır. Bu yüzden sitenizin tüm elementlerini bahsettiğimiz şekilde düzenlemeye dikkat etmelisiniz. Çalışıp çabaladıkça, sitenizin daha iyi yerlere geldiğini sizler de kendi gözlerinizle görebilirsiniz. 

Related Posts
4 Comments
Nurşen Yüksel

Başarılı bir içerik ????????

Buket Atila

Ellerinize sağlık

ece

yunus bey verdıgınız bılgıler ıcın cok tesekkur ederız , site içi ve site dışı optımızasyonun ne kadar önemli oldugunun ve ve seo nun cok kapsamlı bır konu oldugunun farkına vardım , emegınıze sağlık ..

[…] nedir ve nasıl yapılması gerekir bu konuda detaylı bilgi için SEO nasıl yapılır yazımızı ziyaret […]

Comments are closed.