SEO Eğitiminde İndirim Fırsatını Kaçırmayın!

Yeni Siteler İçin SEO Nasıl Yapılır?

Yeni Siteler İçin SEO Nasıl Yapılır?

Domaini ve doğru hostingi seçtiniz, web siteniz neredeyse hazır şimdi sırada on-page ve off-page SEO çalışmaları var. Yeni siteler için SEO çalışması hem zor hem de daha kolaydır. Doğru bir ana şema ile çalışmaya başladığınız zaman ileride işiniz daha kolay olur. Ancak başta her zaman yapılacak çok iş vardır. 

Hadi gelin yeni siteler için yapılması gereken SEO çalışmalarını listeleyelim: 

Teknik SEO

Yeni bir sitede iyi bir başlangıç için iyi bir teknik SEO çalışması gerekir. Kötü inşa edilmiş bir web sitesine sahip olmak, bir evin temel direklerinin sağlam olmaması gibidir. Peki, yeni sitenizin teknik SEO açısından yeterli/dayanıklı olduğundan nasıl emin olursunuz?

Gelin en temele inelim ve teknik SEO açısından yapmanız gereken en önemli kontrol listesinden bahsedelim: 

  • Sayfalarınızın dizine eklenebildiğinden emin olun: Sitenizin kaynağında noindex etiketi olup olmadığına ve robots.txt dosyanızı kontrol ediniz.
  • Arama motorlarının web sitenizi düzgün bir şekilde tarayıp tarayamadığını kontrol edin.  
  • Sitenizin yapısını ve mimarisini mükemmelleştirin.
  • URL yapılarınızı tanımlayın: SEO dostu URL yapısı: .com/yazi-adi/ şeklindedir.
  • WordPress kullanıyorsanız, temalarınızı ve eklentilerinizi dikkatlice seçin: Doğru tema seçimini öğrenmek için: https://yunuskorkmaz.com/wordpress-seo-uyumlu-tema-secimi-nasil-yapilir/
  • Kullandığınız CMS yapsını düzgün seçin. (Önerim: WordPress)
  • Her sayfada kullanılan meta verileri düzenleyin. Özellikle title ve description alanlarının anlamlı bir şekilde düzenleyin: WordPress’te Yoast SEO ve Rank Math eklentilerin kurarak yapabilirsiniz.
  • Mobil dostu olmaya odaklanın. 
  • Sitenizin hızlı bir şekilde yüklendiğinden emin olun: Google Pagespeed aracından kontrol edebilirsiniz. 

 

Siteyi İzleme ve Takip Etme 

Yeni sitenizi teknik SEO kontrol listesinden geçirdiniz, her şey mükemmel gözüküyor; peki bitti mi? Hayır, yeni başlıyor. Sitenizi yayına aldıktan sonra sitenizin SEO performansını izlemeli ve takip etmelisiniz. 

Yaptığınız çalışmaların nasıl meyveler verdiğini görmek için eklemeniz gereken en önemli ve üstelik ücretsiz izleme ve raporlama araçlarından bahsedelim:

Google Search Console 

Google Search Console, Google tarafından sunulan ve Google Arama sonuçlarında sitenizin nasıl yer aldığını izlemenize, yönetmenize ve sorunları gidermenize yardımcı olan ücretsiz bir hizmettir. Bence her web sitesinin Search Console’u olmalı. 

Search Console kurulumu yaptıktan sonra site haritası oluşturun ve Google Search Console’a gönderin. 

[box type=”info” align=”center” class=”” width=””]Daha önce yazmış olduğum Google Search Console Nedir? Nasıl Kullanılır? yazımı okuyabilirsiniz. [/box]

Google Analytics

Google’ın ücretsiz web site performans analizi servisidir. Google Analytics ile sitenizin geniş anlamda trafik ölçüp aynı zamanda belirli aralıklarla karşılaştırma yapabilirsiniz.

Hatta Google’ın yakın zamanda çıkardığı yeni nesil Analytics’i olan Google Analytics 4’ü öğrenip onu kurun. Google Analytics 4 eski versiyonuna göre çok daha akıllı içgörüler sunuyor ve veri trendleri konusunda anlık bildirimler veriyor. 

 

Hedef Kitle Araştırması 

Hedef kiteleyi yakından tanımak her zaman pazarlama alanında kazanç sağlar. Teknik SEO, raporlama vs derken hedef kitle analizini atlamıyoruz değil mi? 

Kullanıcılarınıza odaklanın iyi bir teknik SEO sizi onlara bir adım yaklaştırırken, hedef kitleyi doğru tanımak ve anlamak müşterilerinize yaklaştırır. Web ara yüzünüzü kullanıcılarınızın işini kolay halledecek şekilde tasarlayın. Verdiğiniz bilgileri ve içerik planını iyi oluşturun. 

Müşterilerin sıkıntı duyduğu noktaları, motivasyonlarını, karar kriterlerini ve satın alma süreçlerini bilin. Aksi takdirde, fırsatları kaçırırsınız ve yanlış şeylere odaklanırsınız.

 

Rakip Analizi 

Rakiplerinizin neler yaptığını incelemek web sitenizi geliştirmek ve eksikleri görmek için oldukça önemlidir. Başarılı rakiplerinizin neler yaptığını görmek SEO stratejinizin oluşmasında büyük katkı sağlayacaktır. Tüm başarılı rakiplerin listesini çıkarmakla işe başlayabilirsiniz. Akabinde teknik SEO açısından, içerik açısından nasıl bir yol izleyeceğinizi analizleriniz size söyleyecektir. 

Yepyeni bir web sitesi için bir SEO stratejisi hazırlamak zorunda olsaydım, öncelikle rakiplerimi analiz eder ve en iyi performans gösteren sayfalarını (anahtar kelimelerle birlikte) ve backlink kaynaklarını bulurdum. Dur dur hemen korkma, yine kontrol edebileceğin bir liste hazırladım: 

  • Her sayfada hangi anahtar kelimeleri hedefliyorlar?
  • Hangi başlık etiketlerini kullanıyorlar?
  • Sayfalarının konumu belirli mi?
  • Meta açıklamaları neler var?
  • Her sayfaya kaç tane backlink var?
  • Hangi içerikleri sunuyorlar?

 

Farklı Değerler Sunun 

Rakip analizi demek rakiplerinizin neler yaptığını birebir kopyalamak değildir. Bu yüzden farklı değerler sunabildiğiniz zaman rakip analizi de ayrı bir değer katar. Örneğin hazırladığı içeriği öylece alıp kopyalamak size bir katkı sağlamaz. İyi yazılmış bir içerikse onu ele alıp daha nasıl iyi yapılabilir diye düşünmek ve geliştirip öyle sunmak çok kıymetlidir. 

 

Temel Sayfalar

Siteyi yaparken bu hakkımızda sayfasını kim okuyacak ne önemi var diye düşünmeyin. Sitenin en önemli sayfaları temel sayfalarıdır. Müşteri güvenilirliği kazanmak için Google’ın da sizi iyi anlayabilmesi için bu sayfaların önemi büyük…

Peki, hangi sayfaları SEO stratejinizin temellerini oluşturması için güçlü tutmalısınız:

  • Hakkımızda sayfası 
  • Hizmet sayfaları 

Hakkımızda sayfasında şirketin kültürünü, kurucularını şeffaf bir şekilde belirtmek oldukça önemli. Hatta mümkünse açık adresiniz, iletişim numaranız ve MERSİS no gibi bilgileri de eklemekten kaçınmayın. 

Hizmet sayfalarını ise ürün ya da sunduğunuz hizmeti en iyi anlatan sayfalardır. Doğru hiyeraşi ve içerkle hazırlamak oldukça önemli. 

 

Anahtar Kelime Araştırması 

Anahtar kelime araştırmasının nasıl yapıldığını bilmek SEO için büyük avantajdır. Bu listedeki diğer birçok şeyi etkili bir şekilde yapmak için, önce SEO’da odaklanmak istediğiniz temel terimler ve konu alanları hakkında net bir fikre sahip olmanız gerekir.

Genelde anahtar kelime araştırması için SEO araçları ücretlidir. Her anahtar kelime için hedefleyeceğiniz trafik ve rekabet miktarı hakkında anahtar kelime önerileri ve veriler sağlar. Google’ın Anahtar Kelime Planlayıcısı ile başlangıç yapabilirsiniz, ücretsizdir. 

Ekstra Öneri: Google aratma sayfaları anahtar kelime araştırması yapabilmeniz için en kolay ve ücretsiz yollardan biridir. İstediğiniz bir kelimeyi yazdığınızda hangi kelimeleri de insanların en çok arattığını size çıkaracaktır. Örneğin, SEO çalışması diye aratalım, gördüğünüz gibi Google size öneriler sunuyor. 

 

İçerik 

Yeni bir site için yapılabilecek en iyi SEO çalışması kaliteli bir içerik stratejisi oluşturmaktır. Alakalı ve bilgilendirici içerik için web sitenizi ne kadar çok kişi ziyaret ederse, Google web sitenizin sıralamasını yükseltecektir. İyi bir içerik için yapmanız gerekenler şunlar:

  • Sitenin ne hakkında olduğunu, kapsayacağınız konuları ve siteyi bu konular etrafında nasıl yapılandırmak istediğinizi tam olarak belirleyin. 
  • Kaliteli ve özgün içerik oluşturduğunuzdan emin olun. 
  • İçeriğinizi daha dikkat çekici hale getirmek için video ve görseller yükleyin. 
  • Faydalı iç bağlantılar ile sayfalarınızı güçlendirin. 

 

Linkler 

Teknik SEO, rakip analizi, içerik ve tüm bu çalışmalardan sonra backlink konusuna odaklanabilirsiniz. Zaten kaliteli bir içeriğiniz, özgün içeriğiniz varsa otomatikmen ücretsiz ve doğal backlink kazanabilirsiniz. 

Doğal olmayan backlinkten kaçının, size uzun vadede faydadan çok zarar sağlayacaktır. 

  • Ortaklarınız varsa, web sitenize bağlantı vermelerini ve onlara bağlantı vererek karşılık vermelerini sağlayın. Sitenize geri bağlantı kuracak müşterilerinize indirim sunun.
  • Wikipediadan backlink almaya çalışın. 
  • Sizin sektörünüz ile alakalı yerlerde misafir yazarlık yapıp ve link istemeden çekinmeyin. 
Related Posts
5 Comments
Efebakan

Çok faydalı ve herkesin faydalanıcağı bir paylaşım olmuş Emeğinize yüreğinize Sağlık Yazılarınızın ve Başarılanızın daim olsun

Yunus Korkmaz

Teşekkür ederim

Mücahit

Bir web yazılımcısı olarak siteyi yazarken temel olarak seo’ya özen gösteriyorum ama detaylı bir şekilde seo’ya uygun bir yapıda sitemi yazmak istiyorum bu konu hakkında da bir blog yazısı hazırlayabilirmisiniz? Bu yazınız gerçekten çok iyi olmuş elinize sağlık.

Teşekkür ederim, sonraki yazı planlarım arasında yer vereceğim

emre demirezen

verdiğiniz bilgi için teşekkürler

Comments are closed.