SEO Eğitiminde İndirim Fırsatını Kaçırmayın!

Backlink Nedir ve Nasıl Alınır?

Backlink Nedir ve Nasıl Alınır?

“backlink”, arama motoru optimizasyonu (SEO) dünyasında en çok kullanılan kelimelerden biridir.

Bu yazımda size backlink (geri bağlantıların) ne olduğunu, neden SEO için gerekli olduklarını ve rakiplerinizin backlinklerini nasıl analiz edeceğinizi ve bunları siteniz için nasıl edineceğinizi de öğreneceksiniz.

Başlayalım…

Bir web sayfası başka bir sayfaya bağlandığında, buna backlink adı verilir. Geçmişte, backlink (geri bağlantılar) bir web sayfasının sıralaması için ana ölçüttü. Çok fazla geri bağlantı içeren bir sayfa, Google dahil olmak üzere tüm büyük arama motorlarında daha üst sıralarda yer alma eğilimindedir. Bu hala büyük ölçüde geçerlidir.

İşte bilmeniz gereken geri bağlantılarla ilgili ortak terimler sözlüğü:

Link Suyu (Link Juice): Bir web sayfası makalelerinizden herhangi birine veya web sitenizin ana sayfasına bağlandığında, “link suyu” ndan geçer. Bu bağlantı suyu, makalenin sıralamasına yardımcı olur ve aynı zamanda etki alanı yetkisini de iyileştirir.

No-Follow (Takip Edilmeyen Bağlantı): Bir web sitesi başka bir web sitesine link verdiğinden fakat bu bağlantıyı nofollow olarak işaretlendiğinde arama motorları botları tarafından takip edilmez. Nofollow bağlantılar, bir sayfanın sıralamasına bazı durumlarda dışında bağlantı verilen siteye bir katkıda bulunmaz. Genel olarak, bir web sitesi sahibi güvenilmez bir siteye bağlanırken nofollow etiketini kullanır.

Do-Follow (Takip edilen bağlantı): Varsayılan olarak, bir blog gönderisine eklediğiniz tüm linkler do-follow linkleri olarak kabul edilir ve bu linkler botlar tarafından takip edilir.

Kök Etki Alanlarını Bağlama:  Bir web sitesi web sitenize on kez bağlanmış olsa bile, yalnızca bir bağlı kök etki alanı olarak kabul edilir.

Düşük Kaliteli Bağlantılar:  Düşük kaliteli bağlantılara örnek olarak çok link çıkışı olan sitelerden, spam sitelerden ve hatta illegal sitelerden gelen bağlantılardır. Bu tür bağlantılar yarardan çok daha fazla zarar verir.

İç Linkler: Aynı etki alanındaki bir sayfadan diğerine giden bağlantılara iç bağlantı denir. Sürecin kendisine  iç linkleme denir .

Çapa Metni: Köprüler için kullanılan metine çapa metni denir. Çapa metin bağlantıları, belirli anahtar kelimelerde yükselmek için faydalıdır.

Backlinlerin Avantajları

Backlinklerin avantajlarından bahsetmeden önce, son birkaç yıl içerisinde backlinklerle ilgili çok şey değiştiğini bilmeniz gerekir.

Düşük kaliteli bağlantıların bile bir sitenin sıralanmasında yardımcı olduğu bir zaman vardı. Ancak Google, Penguen algoritmasını geliştirdiğinden beri çok şey değişti.

Kaliteli sitelerden bağlantıların olması önemlidir ve bu bağlantıların dofollow olması gerekir. Örneğin, arabalar ilgili bir siteniz varsa ve diğer niş sitelerinden dijital pazarlama ilgili bağlantılar oluşturuyorsanız, bu bağlantılar faydalı olmaz. Amacınız yetkili ve alakalı sitelerden linkler almak olmalıdır.

Şimdi, sitenize geri bağlantılar oluşturmanın neden önemli olduğunu görelim:

1. Organik Sıralamayı Geliştirir

Geri bağlantılar, daha iyi arama motoru sıralamalarına ulaşmada yardımcı olur.

Önemli not: “SERP”, arama motoru sonuç sayfası anlamına gelir. Bu ekran görüntüsü yalnızca insanların Google’da gördüklerini yansıtıyor.

İşte bir örnek.

“Cep telefonu ” konusunu ele alın .

Bu arama terimini Ahrefs Anahtar Kelime Gezgini’ne girersem, yüksek sırada olan sayfaların çoğunun onlarca backlinki olduğunu görebiliyorum:

İçeriğiniz diğer sitelerden bağlantı alıyorsa, bu içerik doğal olarak arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almaya başlar. Olmazsa, proaktif olmanız ve bunları inşa etmeniz gerekir.

Amacınız, ana sayfanıza yönlendirenlerin yanı sıra bireysel yazılar/sayfalara bağlantılar oluşturmak olmalıdır.

2. Daha Hızlı İndeksleme

Arama motoru botları, mevcut web sayfalarından geri bağlantıları izleyerek yeni web sayfaları keşfederler. Yalnızca sitenizi keşfettiklerinde sitenizi etkili bir şekilde tarayabilirler .

Geri bağlantılara sahip değilseniz, arama motoru botlarının sitenizi bulması daha zor olacaktır. Özellikle yeni bir web sitesi için, sitenizin daha hızlı keşfedilmesine ve dizine eklenmesine yardımcı oldukları için geri bağlantı almanız önemlidir.

3. Yönlendirme Trafiği

Geri bağlantıların en büyük yararlarından biri, yönlendirme trafiğinin alınmasına yardımcı olmalarıdır. Temel olarak, bir yayını okuyan bir kişi eldeki konuyla ilgili daha fazla bilgi edinmek için yayındaki bağlantıları tıklayabilir.

Backlink Almaya Nasıl Başlanır?

Şimdi “backlink” teriminin SEO ile ilgili olarak ne anlama geldiğini ve neden önemli olduklarını biliyorsunuz. Şimdi yeni geri bağlantılar edinmek için birkaç teknik öğrenelim:

Backlink SEO hakkında akılda tutulması gereken önemli bir nokta, önemli olan backlink sayısı değil, backlink kalitesidir .

Sitenize link almak için bazı ücretli servisler kullanıyorsanız, Google Penguin’in algoritması tarafından cezalandırılmamaya dikkat etmelisiniz.

İşte soru:

Web siteniz için kaliteli backlinkler almanın yollarından bazıları nelerdir ?

  1. Harika makaleler yazın
  2. Broken link building yöntemini kullanın
  3. Rakiplerinizin backlinklerine bakma
  4. Köşe taşı makaleleri oluşturma
  5. Misafir bloglara yazma
  6. Web dizinlerine gönderme36

1. Harika makaleler yazın

İnsanların sana bağlantı vermesini istiyorsan, onlara bir sebep vermelisin. Ve en iyi sebep harika bir yazı.

İçeriğiniz faydalı ve eğlenceli ise, insanlar bağlantı vermekten mutluluk duyacaktır.

Harika bir makaleyi nasıl yaratırsınız?

Başlaman için sana birkaç ipucu:

  • Problemi çöz. Çoğu insan içeriği okur çünkü bir çözüm arıyorlar. Tam sorunu dile getirdiğinizden ve onlara nasıl çözeceklerini öğrettiğinizden emin olun.
  • İçeriğinizin okunmasını kolaylaştırın. Kısa, basit cümlelerle yazın. Biçimlendirme, başlıklar, resimler ve diğer çoklu ortam ekleyerek makalenin daha az zayıf görünmesini sağlayın.
  • Benzersiz bir açıya sahip olun. İnternette bugün çok fazla içerik var. Makalen nasıl fark edilecek çarpacak?
  • Makale içine yazar kutusu ekleyin. İnsanlar bu konuda yetkili olan insanlardan öğrenmek istiyor. Eğer biri değilseniz, her zaman uzmanlarla röportaj yapabilir ve teklif verebilirsiniz.

Müthiş gönderinizi yayınladıktan sonra, bazı sosyal e-postalar göndermenin zamanı geldi. Ulaşılması gereken iyi bir kitle, aynı konuda makaleler yayınlayanlardır. Bu konuda daha önce yazdıklarından, gönderinizi görmekle ilgilenmeleri olasılığı daha yüksektir.

Bu kişileri bulmak için makalenizin konusunu Google’a girin (varyasyonları denemeyi unutmayın!). SERP’lerde görünen makalelerin listesini toplayın.

Alternatif olarak, BuzzSumo gibi bir araç kullanabilirsiniz.

Konuyu Content Analyzer aracına girin, Türkçe bir kelime arıyorsanız filtrelerden Türkçe seçebilirsiniz.

Önemli not: Bu tür makaleler uygun araştırmalara ve pratik örneklere dayanmaktadır.

2. Bloglara misafir olarak yazı yazma

Konuk bloglama, kendi bloglarınız yerine başkalarının bloglarına yazı yazdığınız bir stratejidir.

Bu bağlantı kurma açısından nasıl çalışır?

Özetle: Ücretsiz bir makale karşılığında, blog sahibi genellikle sitenize giden 1-2 linke izin verir.

Konuk bloglama ile ilgili büyük zorluklardan biri, konuk blogunda kullanılacak siteler bulmaktır. Kabul edilme şansınızı arttırmak için zaten konuk gönderilerini kabul eden siteleri arayabilirsiniz. Bu siteler genellikle “Bize Yazma” veya “Katkı” sayfası gibi katkıda bulunanlar için bir sayfa açar. Bu siteleri bulmak için Google’ın gelişmiş arama operatörlerini kullanabilirsiniz.

Kullanabileceğiniz bazı arama operatörleri:

  • [konu] “bizim için yaz”
  • [konu] “yazar ol”
  • [konu] “misafir yazısı”
  • [konu] “misafir makalesi”
  • [konu] inurl: katkıda bulunmak

İlgili sayfaları bularak iletişime geçin.

Yazabileceğiniz diğer siteler için Ahrefs İçerik Gezgini aracını kullanarak misafir blogları bulabilirsiniz.

Eğer bir web sitesi daha önce bir konu hakkında bir şey yazdıysa, blog oluşturmayla ilgisi vardır. Bu nedenle, “misafir yazar” sayfası olmasa bile, bu konuyla ilgili misafir yazar kabul edebilir.

Başlamak için istediğiniz yere bir kelime / cümle girin.

Potansiyel olarak yazabileceğiniz benzersiz alan adlarının bir listesini almak için “One page per domain” kutusunu işaretleyin. Ayrıca listeyi daraltmak için birkaç filtre daha ekleyebilirsiniz, böylece rahat yazdığınız blogları sıralayabilirsiniz.

Bu sitelerden bazıları açık bir “Misafir yazar” sayfasına sahip olmayabilir. Bununla birlikte, konunuz veya konunuz yeterince iyi ise, çoğu blog konuk gönderisini kabul eder.

3. Rakiplerinizin backlinklerine bakmak

Siteniz yeni olabilir, ancak rakipleriniz değil. Bu iki şey demektir:

  • Muhtemelen birçok backlink almışlardır.
  • Kendi bağlantılarını inşa ettiler (daha iyi sıralanabilirler)

Bunu avantajınız için kullanabilirsiniz. Bağlantılarını nasıl edindiklerini öğrenin ve bunları sizde alın.

Bunu yapmak için, Ahrefs’te Link Intersect adlı bir araç kullanmanız gerekir. Bu kullanışlı araç size kimlerin birden fazla rakiple bağlandıklarını ancak sizin sitenizin backlink’i olmadığını söyler. Rakiplerin backlinklerine bakmak için RankSignals aracını da kullanabilirsiniz.

Rakiplerinizi araca ekleyin ve “Bağlantı fırsatlarını göster” i tıklayın.

O zaman bir e-posta göndereceğim ve bu bağlantıları alıp alamayacağımı site sahiplerine soracağım.

4. Kırık bağlantı kurma

Web sürekli gelişmektedir. Sayfalar her zaman değişir, taşınır veya silinir. Bozuk bağlantılar, artık bulunmayan sayfalara verilen bağlantılardır.

Kimse bundan hoşlanmaz. Web yöneticileri ve arama yapanlar, zayıf kullanıcı deneyimine katkıda bulundukları için kopuk bağlantılardan nefret eder. Site sahipleri sitelerinde güncelleme yaptıklarında gerekli düzenleme yapmadıklarına verilen linkler 404 sayfalarına düşer.

Bu strateji bundan yararlanır. Kavram basittir:

  • Kırık bir link bul
  • Ölü içeriği yeniden yarat
  • Ölü içeriğe bağlanan kişilere ulaş ve onlardan yeniden oluşturulmuş sürümünüze bağlantı vermelerini isteyin.

Bu kırık bağlantıları bulmak için, rakip bir sitenin alan adını Ahrefs’in Site Gezgini’ne girin. Ardından, Bağlantılara göre en iyi raporuna gidin ve “HTTP 404 bulunamadı” ile filtreleyin.

Web Archive aracıyla bu sayfaların önceki görünümlerine ulaşabilir ve içerikleri yeniden oluşturabilirsiniz.

Şu anda siteniz için bağlantı alma konusunda çalışıyor musunuz? Aşağıdaki yorumlar bölümünde deneyimlerinizden bahsedin.

Related Posts
1 Comment

[…] ve vakit kaybı yaratır. Backlink nedir ve nasıl alınır konusu hakkında bilgi almak için https://yunuskorkmaz.com/backlink-nedir-nasil-alinir/ içeriğini […]

Comments are closed.