SEO Eğitiminde İndirim Fırsatını Kaçırmayın!

SEO Uyumlu URL Nasıl Olmalıdır?

SEO Uyumlu URL Nasıl Olmalıdır?

URL yapınızı müşteriler ve Google için doğru hale getirmek çok önemlidir. Gelecekte SEO başarısı için web sitesi URL’lerinizi ayarlamak üzere bu yönergeleri izleyin.

Web siteniz söz konusu olduğunda, URL’leriniz genellikle Google’ın ve müşterilerin göreceği ilk şeydir.

İyi optimize edilmiş URL’ler, hem arama motoru optimizasyonu hem de kullanıcı deneyimi için önemlidir. Arama motorları yapay zekaları URL’nin alacağı sıralama için bir çok değişkeni inceleyerek karar verir. Sayfa başlıklarında(Title) olduğu gibi, URL’ler de arama motorlarına ve potansiyel ziyaretçilere bir web sayfasının tanımlanmasına yardımcı olur.

SEO dostu URL nasıl oluşturulur?

1. Sayfa başlığınızla başlayın

Sayfanın başlığını ve URL yapısını olabildiğince yakından eşleştirin. Aynı olması gerekmese de, okuyucunun ikisinin birbirine bağlı olduğunu anlamasını istiyorsunuz. Aşağıdaki örnekte, sayfa başlığı ve URL tam olarak eşleşmemiştir, ancak kullanıcılar bağlantıyı görebilmeleri için yakından ilişkilidir.

2. Numaraları kaldırın

Yazınızın dört maddeden olduğunu düşünün ve bu sayının urlde bulunduğunu düşünün. Yazıdaki maddelerin sayısının yazıyı güncel tutmak için yeni madde her değiştirdiğinizde yeni bir URL’ye yönlendirmeniz gerekir.

Bir sayfayı veya yayını yeniden yönlendirmek genellikle iyi değildir. Bu nedenle URL’deki sayıları tamamen kaldırmak en iyi yöntemdir. Bu şekilde, sayfada küçük değişiklikler yaptığınızda URL’yi güncellemeniz gerekmez .

3. Gereksiz bilgileri kaldırın

Google, URL’leri olabildiğince basit hale getirmenin iyi bir uygulama olduğunu ve bunun birkaç nedeni olduğunu belirtmektedir.

  • Birincisi, ziyaretçiler son derece uzun URL’ler tarafından korkutulabilir.
  • İkinci olarak, uzun URL’ler genellikle arama sonuçlarında kısaltılır.
  • Şimdi potansiyel URL’imizden ihtiyacımız olmayan her şeyi kaldıralım.

4. Bir anahtar kelime içermesini sağlayın

Her web sayfasını bir anahtar kelime etrafında optimize etmek en iyi uygulamadır ve bu anahtar kelime URL’ye dahil edilmelidir. Arama motoru örümcekleri bir URL’nin sonuna doğru kelimelere çok fazla önem vermediğinden, en önemli anahtar kelimeleri URL’nin başına koymak da önemlidir. Yine de, anahtar kelimeleri aşırı kullanmayın. Arama motorları anahtar kelime doldurmayı tanır ve bu eylemler için web sitenizi cezalandırır.

5. Küçük harf yap

Çoğu web sunucusu küçük ve büyük URL’leri aynı şekilde ele alır, ancak bu her zaman böyle değildir. Teknik olarak, Alan adı’dan sonraki her şey büyük / küçük harfe duyarlıdır ve bazı sunucular bunları farklı şekilde ele alır.

Güvenli tarafta olmak ve olası yinelenen içerik sorunlarından kaçınmak için her zaman küçük harf URL’leri kullanın.

WordPress kullanıyorsanız, otomatik olarak gerçekleştiği için bu bölümü atlayabilirsiniz.

6. Kelimeleri Ayırmak için Tireleri Kullanın

URL ifadelerinde kelimeleri ayırmak için tire kullanmak hem kullanıcı tarafından okunabilirlik hem de arama motoru optimizasyonu için önemlidir. Google , URL’lerde alt çizgi (_) yerine kısa çizgi (-) kullanılmasını önermektedir; çünkü tireler kelimeler arasında boşluk olarak kabul edilirken, alt çizgilerle bağlanan kelimeler tek bir kelime olarak görüntülenir.

7. Alt alan adlarını yalnızca gerekiyorsa kullanın

Arama motorlarının bir alt alan adını(subdomain) birincil alan adından(domain) ayrı olarak ele alma potansiyeline sahip olduğunu düşünmek önemlidir. Bu durum, bağlantı kurma ve güven değeri dahil olmak üzere SEO’nun birçok yönünü etkileyebilir. Bir alt alan adı kullanmak için belirli bir nedeniniz yoksa, bunun yerine alt klasörleri(subfolder) kullanmak en iyisidir.

URL ÖRNEĞI
Optimize edilmiş: http://www.example.com/topic
Optimize edilmemiş: http://topic.example.com

8. Uygun bir TLD seçin

Global trafiği çekmek istiyorsanız, .com gibi genel bir üst düzey alan (gTLD) seçmelisiniz.

Google, tüm gTLD’leri bir SEO açısından aynı şekilde ele alır , ancak .com eğer alabiliyorsanız genellikle en iyisidir. .biz, .info ve .name gibi TLD’ler genellikle spam ile ilişkilendirilir, bu nedenle bunlardan birini seçmek yüksek kaliteli bağlantılar oluşturma yeteneğinizi etkileyebilir .

Belirli bir konumdaki müşterileri hedefliyorsanız, bir gTLD veya .co.uk veya .fr gibi ülke kodu üst düzey alan adını (ccTLD) kullanın.

9. İstediğiniz kadar alt klasör kullanın

Birçok SEO, bir URL’de çok fazla alt klasöre sahip olmanın sıralamalara zarar verdiğine inanır. Ancak, Google birçok kez bunun doğru olmadığını belirtti.

Bununla birlikte, en modern CMS’lerin nasıl çalıştığı nedeniyle, bir URL’de çok sayıda alt klasörün olması genellikle bir sayfanın site mimarisine “gömüldüğünün” bir işaretidir.

Kullanıcıların (ve arama motorlarının) sayfayı bulabilmesini istiyorsanız bu ideal değildir.

10. Tarihlerden kaçının

En popüler CMS’ler (ör. WordPress) varsayılan olarak tarihleri ​​en azından gönderiler için olan URL’leri kullanır.

İçeriğinizi güncellerseniz sorunlara neden olabilir, çünkü Google arama sonuçlarında çelişkili bilgiler gösterebilir.

Şimdi, siteniz bu şekilde oluşturulduysa ve zaten içerik yayınladıysanız, bazı şeyleri değiştirmeyin. Web sitenizi kırma riski çok yüksek.

Ancak, WordPress kullanarak yeni bir site kuruyorsanız, bu sorunun basit çözümü, herhangi bir şey yayınlamadan önce kalıcı bağlantı ayarlarınızı değiştirmektir.

11. Mümkün olduğunda URL parametrelerinden kaçının

URL parametreleri genellikle bir soru işareti (?)’den sonra görünür.

URL parametreleri genellikle sıralama seçeneklerine sahip e-ticaret sitelerinde yaygın olacak görülür, ancak kesinlikle gerekli olmadıkça dizine eklenebilir sayfalarda bunlardan kaçınmak en iyisidir.

Çünkü yinelenen içerik sorunlarına neden olabilirler. Aynı veya benzer içeriğe birden fazla URL’den erişilebilir.

Bir e-ticaret sitesinde, bu, farklı renk veya stillerle aynı ürün olabilir.

Örneğin;

Sitenizde bu olursa,  benzer veya yinelenen URL’leri arama motorlarında sıralanması gereken sürüme standartlaştırdığınızdan emin olun.

Related Posts
1 Comment
Cem

Merhabalar Yunus Bey,
Ayhan Bey ile canlı yayınınızı izledim, çok verimli buldum. Merak ettiğim konularda oldukça katkı sağladınız. Bu tarz yayınların sektöre ve braşımıza fazlası ile destek olduğunu düşünüyorum ve bu sebeple yayında bahsettiğiniz kaynaklardan (kitap & eğitim) faydalanmak isterim. ilginiz teşekkürler.

Comments are closed.